Vandaag geen treinstaking, in januari mag staking wel

Spoorstaking Machinisten en conducteurs van NS mogen niet staken omdat menigtes in stations te riskant zijn. Vanaf 6 januari is het veilig.

NS heeft door middel van een kort geding voorkomen dat machinisten in Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp deze vrijdagochtend tot 11.00 uur het werk neerleggen. Donderdagmiddag verbood de voorzieningenrechter in Breda de woensdag door spoorvakbond VVMC aangekondigde staking.

De rechter verbiedt de staking omdat er sprake is van een veiligheidrisico als mensenmassa’s bijeenkomen, bijvoorbeeld op perrons. Die risico’s wegen volgens de rechter zwaarder dan het stakingsrecht. Vanaf 6 januari mag het personeel wel staken.

Waarom de risico’s vanaf 6 januari niet gelden is onduidelijk, de volledige uitspraak is pas deze vrijdag beschikbaar. VVMC-voorzitter Wim Eilert: „Wij zijn verbaasd over deze beperking van het stakingsrecht. Op het spoor is vaker sprake van mensenmassa’s, bijvoorbeeld bij storingen of op Koningsdag," Of de VVMC op 6 januari gaat staken, weet Eilert nog niet. „We blijven in ieder geval knokken voor betere werkpakketten.”

De machinisten en conducteurs wilden het werk neerleggen omdat ze sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling per 11 december te veel diensten op dezelfde korte trajecten moeten draaien, het ‘rondje om de kerk’. Volgens de VVMC zijn machinisten die steeds hetzelfde traject rijden minder alert.

NS erkent de wenselijkheid van gevarieerd werk en wil de dienstroosters vanaf april verbeteren. De gesprekken met bonden en medezeggenschap daarover lopen nog. Volgens NS was de actie van de VVMC voorbarig. Reizigersorganisatie Rover schaarde zich achter NS. Rover voorzag op vrijdag overlast voor honderdduizenden reizigers.

Volgens de VVMC wordt er al maanden overlegd, en is er geen zicht op betere roosters. FNV en CNV steunden de actie niet. Eilert: „Daar maak ik me geen zorgen over. Wij vertegenwoordigen 4.000 van de 6.000 machinisten en conducteurs. NS moet ons wel serieus nemen.”

Kort voor de uitspraak van de rechter, donderdag om 16.00 uur, liet NS reizigers nog weten dat de staking voor hinder zou kunnen gaan zorgen. Dit deed NS per mail en pushberichten op smartphones.

NS wilde niet wachten op de uitspraak, omdat het bedrijf dacht dat die pas in de avond zou komen. Niet alle reizigers zouden dan nog geïnformeerd kunnen worden, volgens NS. Omdat de berichten in fases werden verstuurd, ontvingen sommige NS-klanten de waarschuwing na de uitspraak die de staking verbood.