Trump kiest China-havik en activistische belegger als adviseurs

Team Trump

Twee benoemingen op sleutelposities buiten het kabinet bevestigen Trumps plan om handelsverdragen en regels aan te pakken.

Peter Navarro (boven) en Carl Icahn. Foto’s Bloomberg

Met twee opmerkelijke benoemingen heeft Donald Trump, de aanstaande president van de Verenigde Staten, eens te meer duidelijk gemaakt dat hij het economisch beleid drastisch wil wijzigen. De benoemingen van Peter Navarro en Carl Icahn hebben waarschijnlijk gevolgen voor de handelsbetrekkingen van de VS met China en voor het toezicht op de aandelenhandel.

Peter Navarro (67), de eerste econoom die een belangrijke functie in het Witte Huis krijgt, wordt hoofd van de nationale handelsraad (NTC). Deze nieuwe organisatie moet de industrie aanjagen en banen creëren voor infrastructuur en defensie. Navarro gaat nauw samenwerken met Wilbur Ross, de nieuwe minister van Handel. Samen waren ze tijdens de verkiezingscampagne Trumps belangrijkste economische adviseurs.

Navarro, hoogleraar economie aan de Universiteit van Californië in Irvine, benadrukt in zijn publicaties de kosten van globalisering en de schade voor Amerikaanse werkgelegenheid door handelsverdragen. Zijn pijlen zijn vooral gericht op China: in 2008 schreef hij het boek The Coming China Wars. In 2011 volgde Death by China: Confronting the Dragon. Een jaar later volgde de gelijknamige documentaire.

De benoeming roept de vraag op hoe president Trump en zijn regering met China zullen omgaan. Tijdens de campagne streek Trump China al tegen de haren door het land meermaals van valutamanipulatie te betichten en te dreigen met het instellen van hoge importtarieven voor hoge goederen.

Na zijn overwinning belde Trump als eerste Amerikaanse (verkozen) president in 35 jaar rechtstreeks met de president van Taiwan, een in Chinese ogen ‘afvallige provincie’.

Activistische aandeelhouder

Investeerder en miljardair Carl Icahn (80) is benoemd tot speciaal adviseur op het gebied van regelgeving. Icahn is een van ’s werelds beroemdste hedgefondsmanagers met een geschat vermogen van 16,5 miljard dollar.

Volgens The Wall Street Journal speelt hij een belangrijke rol bij de selectie van de nieuwe voorzitter van beurstoezichthouder SEC. Ook zou hij op verzoek van Trump momenteel kandidaten interviewen voor andere belangrijke posities die Trump mag invullen.

Icahn is een activistische aandeelhouder die een belang neemt in bedrijven en ze vervolgens tot veranderingen probeert te dwingen om zo zijn belang met meer winst te verkopen.

Icahn pleit voor een drastische belastinghervorming voor bedrijven. Zo wil hij lagere vennootschapsbelasting (het tarief in de VS is met 35 procent een van de hoogste ter wereld). Tevens pleit hij voor een coulanceregeling zodat Amerikaanse bedrijven geld dat ze overzees stalden om die belasting te ontlopen, kunnen terughalen.

Icahn is kritisch over regelgeving door de overheid. Recent bekritiseerde hij als investeerder in oliemaatschappij CVR Energy de richtlijnen van milieu-agentschap EPA.

In de jaren 90, toen Trump financiële problemen had, hielp Icahn hem om zijn casino’s in New Jersey te behouden. Omdat de adviseursrol geen formele functie is, hoeft Icahn geen afstand te doen van zakelijke belangen.

    • Mark Duursma