Kwart getest vuurwerk is onveilig

Donderdag testte de Inspectie voor Leefomgeving en Transport het legale vuurwerk dat dit jaar zal worden verkocht. Wat niet deugt, wordt alsnog vernietigd.

De vuurwerktest van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport.
De vuurwerktest van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport. Foto Bas Czerwinski / ANP

Producenten van consumentenvuurwerk lijken er niet in te slagen om hun producten veiliger te maken. Bij de jaarlijkse controles van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bleek een kwart van het geteste vuurwerk ongeschikt te zijn voor de verkoop. Vuurwerkproducenten moeten hun productie- en testprocedures aanpassen, vindt de ILT.

Ieder jaar nemen inspecteurs een steekproef van legaal consumentenvuurwerk dat door bijvoorbeeld de vorm of de hoeveelheid kruit een relatief grote kans heeft om onveilig te zijn. Op de testlocatie, bij een schietbaan op de Maasvlakte, wordt gecontroleerd of de fonteinen, potten, pijlen en ander vuurwerk ook in de praktijk aan de regels voldoen. Daarbij wordt onder meer gelet op het volume van de knal en de brandtijd van het lont.

Tests

De ILT controleerde dit jaar 250 partijen potentieel risicovuurwerk. 25 procent daarvan vertoonde kuren. Dat is iets meer dan in de afgelopen vijf jaar, toen steeds ongeveer een vijfde onveilig bleek.

De Inspectie benadrukt dat het niet om een representatieve steekproef gaat, en dat de kwaliteit van het geteste vuurwerk weinig zegt over de veiligheid van het vuurwerk in het algemeen. Wel wordt duidelijk dat de producenten nog geen oplossing gevonden hebben voor gevaarlijke producten die ondanks alle regels en richtlijnen toch door de controles heen glippen, zegt de ILT:

“Dat dit jaar weer een kwart van het geteste vuurwerk ondeugdelijk is, betekent dat vuurwerkfabrikanten en –importeurs soms de randen van de regelgeving blijven opzoeken.”

Jaarlijks komt er in Nederland volgens de ILT zo’n 14 miljoen kilo legaal consumentenvuurwerk binnen voor binnenlands gebruik. Naar schatting is zo’n 3 tot 4 procent van dat vuurwerk niet veilig.

Afgekeurd

Redenen om het vuurwerk af te keuren waren “omdat het bijvoorbeeld omvalt terwijl het afgaat, meer geluid maakt dan mag of zich verspreidt onder de vereiste drie meter hoogte”. De afgekeurde partijen moeten van de Inspectie worden vernietigd. De geteste partijen hadden allemaal een CE-keurmerk, wat inhoudt dat de producten zouden moeten voldoen aan Europese veiligheidseisen.

Het vuurwerk dat donderdag getest wordt, is legaal vuurwerk. In tegenstelling tot nitraten, cobra’s en ander zwaar knalgoed: Waar in de afgelopen maand illegaal vuurwerk werd ontdekt

Het meeste Nederlandse vuurwerk wordt in China gemaakt en door de producenten getest. De veiligheidsproblemen ontstaan door tekortkomingen in het test- of productieproces, zegt de ILT. Die kunnen verschillende oorzaken hebben. Kostenbesparing is daar een van, maar het komt ook voor dat de fabrieken een of twee maanden worden stilgelegd omdat het te warm is. Het kan dan voorkomen dat producenten in de haast om alsnog te kunnen leveren aan kwaliteit inboeten.

Lees meer over vuurwerk in ons vuurwerkdossier