Recensie

Spectaculaire goede Haydn

Joseph Haydn schreef niet minder dan 68 strijkkwartetten. Gek genoeg zijn die bijna allemaal de moeite waard. Het Canadese St Lawrence String Quartet speelde afgelopen week twee van de zes kwartetten opus 20 uit 1772 – baanbrekende stukken, spectaculair goed uitgevoerd. De blikvangers van het concert waren echter twee Amerikanen: de post-minimal arrivé John Adams (1947) én diens zoon Samuel Adams (1985), die beiden een compositie maakten voor St Lawrence.

Samuels String quartet in five movements (2013) bleek verrassend voldragen werk, dat stilistisch niet in zijn vaders voetsporen trad. Samuel mompelde en stommelde en knoopte gefluisterde stijlcitaten (Haydn, Cage) aan beschonken prevelende wiegeliedjes, gelardeerd met ruis en geknisper. Ook John strooide met citaten, maar zijn betoogtrant, rijk aan komma’s en uitroeptekens, deed eerder aan Beethoven denken.

    • Joep Stapel