‘Redding Monte dei Paschi is nabij’

Italiaanse banken

Het zou probleembank Monte dei Paschi niet lukken om geld op te halen bij beleggers. De overheid staat klaar om te helpen.

Het lukt de Italiaanse probleembank Monte dei Paschi di Siena (MPS) waarschijnlijk niet om voldoende geld bij beleggers op te halen. Een redding door de Italiaanse staat is in de maak. Dat melden diverse media, zoals de Italiaanse krant Il Sole 24 ore en de Britse kant The Financial Times.

Woensdag gaf het Italiaanse parlement goedkeuring aan een plan van de regering om 20 miljard euro klaar te zetten voor Italiaanse banken die kwetsbaar zijn. Dat zijn er meer dan Monte dei Paschi. De banken kampen met slechte leningen.

De handel in aandelen van Monte dei Paschi werd woensdag op de Italiaanse beurs diverse keren stilgelegd toen de bank bekend maakte dat de liquiditeitspositie snel verslechtert. De bank zei nu nog voor vier maanden liquiditeit te hebben. MPS moet van de Europese Centrale Bank voor 31 december zijn vermogen versterken met 5 miljard euro. De Amerikaanse bank JP Morgan leidt de poging om dat geld op te halen bij beleggers.

De problemen bij Monte dei Paschi zijn niet nieuw: deze zomer kwam de bank als slechtste bank uit een Europese stresstest. Hulp van de Italiaanse overheid wordt bemoeilijkt door Europese regels die gemaakt zijn na de financiële crisis van 2008. Die stellen dat private investeerders in banken verlies moeten nemen voordat overheden er geld in steken. Dit om te voorkomen dat de rekening van bankfaillissementen opnieuw bij belastingbetalers belandt.

Uitzonderlijk veel gewone Italianen hebben schuldpapier van banken in handen. Zij zouden dus verliezen lijden. De Italiaanse regering probeert hen te ontzien. De Italiaanse minister van Financiën beloofde woensdag de impact op burgers te minimaliseren.

    • Marike Stellinga