Letsel en schade

Verzekeraar Achmea wil vuurwerkverbod

De grootste verzekeraar van Nederland wil een vuurwerkverbod voor consumenten. Achmea wil volgens een woordvoerder „persoonlijk leed” voorkomen en is daarom voorstander van professionele vuurwerkshows.

Hiermee is Achmea de eerste Nederlandse verzekeraar die zich schaart achter het nationaal vuurwerkmanifest. Daarin pleiten artsenorganisaties en belangenverenigingen voor een vuurwerkverbod. Ze vinden dat het aantal slachtoffers en de kosten voor de maatschappij te hoog zijn.

Achmea zegt dat na iedere jaarwisseling zijn klanten worden geconfronteerd met zwaar beschadigde auto’s en afgebrande huizen en bedrijfspanden. Door consumentenvuurwerk lopen kinderen en volwassenen bovendien letsel op aan handen, benen en ogen, aldus de verzekeraar.

De verzekeraar zegt gevraagd te zijn om het initiatief te steunen „en dat doet Achmea graag”, zo stelt bestuursvoorzitter Willem van Duin donderdagavond in een persbericht. “Het onderwerp gaat ons aan het hart en past bij ons als maatschappelijk betrokken verzekeraar.”

Rond de laatste jaarwisseling meldden zich 482 mensen met vuurwerkletsel in Nederlandse ziekenhuizen. Dat was laagste in een kwarteeuw tijd. 75 procent van het letsel werd veroorzaakt door legaal vuurwerk, zo meldde ongevalleninstantie VeiligheidNL en de NOS.

Knalvuurwerk leverde rond de afgelopen jaarwisseling relatief veel slachtoffers op. 64 procent van de verwondingen werd veroorzaakt door knallers. Dat percentage lag een jaar eerder nog op 49 procent. (NRC)

    • Maarten Back