Kandidatenlijst PvdA

Dijsselbloem toch op nummer drie van de lijst; Foppe de Haan is lijstduwer

Jeroen Dijsselbloem staat toch op nummer 3 van de PvdA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, die donderdagochtend bekend is gemaakt. Aanvankelijk zou de minister van Financiën op plek 5 komen, maar hij was hier naar verluidt dermate ontevreden over dat hij stevige druk heeft uitgeoefend op de partijtop.

Dijsselbloem is nu van plaats gewisseld met vakbondsman Gijs van Dijk, die eigenlijk was voorbestemd voor plek 3. Partijvoorzitter Hans Spekman zegt dat Dijsselbloem zijn promotie te danken heeft aan zijn „buitengewoon grote staat van dienst”.

De rest van de top-10 achter lijsttrekker Lodewijk Asscher blijft zoals deze eerder deze week al uitlekte. Op nummer 2 staat Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, op 4 staatssecretaris Sharon Dijksma. Huidig fractievoorzitter Attje Kuiken staat op 6, gevolgd door financieel specialist Henk Nijboer. Voormalig Heerenveen-trainer Foppe de Haan fungeert als lijstduwer.

Opvallend is de lage plek die veel prominente Tweede Kamerleden gekregen hebben. Juridisch specialist Jeroen Recourt staat pas op nummer 23, Marit Maij op 24. Het ervaren Kamerlid Mei Li Vos staat zelfs niet eens in de top-30. Ed Groot, de afgelopen periode een belangrijk financieel adviseur in de fractie, staat helemaal niet meer op de lijst. Alleen een plek bij de eerste vijftien zou met de huidige peilingen voor PvdA’ers uitzicht geven op een Kamerzetel.

Publiciste Kirsten van den Hul staat als nieuwkomer op nummer 8. Andere nieuwe gezichten zijn schuldhulpverleenster Joke de Kock, de Groningse ex-gedeputeerde William Moorlag en het Rotterdamse oud-raadslid Richard Moti.

Opmerkelijk is dat de PvdA uitsluitend Turkse Nederlanders op de lijst heeft staan met een uitgesproken seculiere achtergrond.

    • Thijs Niemantsverdriet