IKEA treft miljoenenschikking na ongelukken met kast

In 2014 en 2016 kwamen in de VS in totaal drie peuters om, nadat een IKEA-kast op hen was gevallen.

IKEA riep in de Verenigde Staten en Canada miljoenen kasten terug na de ongelukken.
IKEA riep in de Verenigde Staten en Canada miljoenen kasten terug na de ongelukken. Foto: Yves Herman / Reuters

IKEA heeft een schikking getroffen van in totaal 50 miljoen dollar, zo’n 48 miljoen euro, met de nabestaanden van drie Amerikaanse kinderen die om het leven kwamen door omvallende IKEA-kasten. Dat hebben de advocaten van de families donderdag laten weten volgens Reuters. IKEA zou ook hebben ingestemd met donaties aan kinderziekenhuizen.

IKEA zou de voorlopige schikking hebben bevestigd in een e-mail aan Reuters, zo laat het persbureau weten. Het Zweedse woonwarenhuis wilde verder niet op de schikking reageren omdat deze nog door de rechtbank moet worden goedgekeurd.

Ongeluk

In 2014 kwamen twee Amerikaanse peuters om het leven, nadat IKEA-kasten uit de MALM-serie op hen waren gevallen. IKEA nam vervolgens maatregelen en stelde gratis spullen beschikbaar om de kasten beter vast te kunnen maken aan de muur, maar dit jaar kwam opnieuw een kind van bijna twee jaar oud om het leven in een soortgelijk ongeluk.

In juni riep IKEA in de Verenigde Staten zo’n acht miljoen kasten uit de MALM-serie terug, net als 21 miljoen andere ladekasten. In Canada werden nog eens 6,6 miljoen kasten teruggestuurd.

    • Etienne Verschuren