Opinie

    • Lucette Mascini

Het moet leuker aan de oevers van de Nieuwe Maas

Stelling van de week

Het water van de Maas is in Rotterdam vooral functioneel geweest – en de oevers ook. Er verandert wel iets, maar erg langzaam.

De Nieuwe Maas heeft in het verleden vooral economische betekenis gehad. Daardoor heeft Rotterdam te lang met zijn rug naar de rivier geleefd. Pas sinds kort is er meer oog voor de recreatieve functie van het water dat de stad doorsnijdt. Maar nog te vaak zijn de oevers moeilijk toegankelijk of onaantrekkelijk. De stelling luidt: ‘Het moet leuker aan de oevers van de Nieuwe Maas.’

Joost Eerdmans, wethouder Buitenruimte: „Het moet zeker leuker worden, ook aan de oevers van de Rotte trouwens. Stad en rivier moeten we meer aan elkaar verbinden. Ik wil graag meer vertier, recreatie, gezelligheid en groen aan onze veelal stenige oevers. We ontwikkelen getijdenparken in het water en organiseren struintochten langs De Nieuwe Maas. Die is wilder dan je denkt. Rotterdammers kunnen prachtig fietsen langs het Nieuwe Maasparcours. Maar het kan altijd nog leuker. Daarom gaan we ook in 2017 Maas en Rotte weer een flinke boost geven.”

Hans Mosselman, restaurant A La Plancha, op het oude brughoofd van de Willemsbrug: „Ons restaurant was bij mijn weten het eerste met een tijdelijke horecavergunning. Die zou vaker verleend kunnen worden om de oevers wat levendiger te maken. Maar wat écht zou helpen, is het ondertunnelen van de Maasboulevard, een snelweg die de naam ‘boulevard’ niet waardig is. Iemand zou eens een studie moeten doen naar de haalbaarheid, want daarmee verander je pas iets wezenlijks.”

Jan Oosterman, adviesbureau Vrijetijdszaken: „De Nieuwe Maas is prachtig. Weinig steden liggen zo mooi aan de rivier. Wie een rode avondlucht ziet of in de taxi over het water schiet, of wie naar het vuurwerk kijkt kan nu al betoverd raken. Leuker is daarom niet het goede woord. Je moet de Maas kunnen ervaren en beleven. Met excursies, eten en evenementen; met kunst. Wie weet komt er nog eens een drijvend zwembad.”

Daan van der Have, directeur Watertaxi: „Om Hotel New York over water bereikbaar te maken, begonnen we ooit met één bootje vanaf de Veerhaven. Binnen een jaar waren het er zeven. Dat zegt iets over de aantrekkingskracht van de rivier. Wat ik mis, is dat de rivier essentieel onderdeel is in de visie van de gemeente op de stedelijke inrichting. Men denkt in grote specifieke programma’s, maar onze ervaring is dat het moeilijk blijft om kleine, praktische maar ongelooflijk belangrijke dingetjes te regelen die de plekken langs het water zo tof kunnen maken.”

    • Lucette Mascini