#heelhollandlakt van zieke Tijn (6) geeft 3FM’s Serious Request kleur

Tot Driekoningen rijdt de trein.
Tot Driekoningen rijdt de trein. Foto Jerry Lampen/ANP

Hij heet Tijn, komt uit Hapert en hij is zes jaar. Tijn heeft minder dan een jaar te leven. Hij heeft hersenstamkanker (DIPG).

Natuurlijk, zegt u wellicht. Want heel Holland kent Tijn sinds zijn ‘optreden’ woensdag bij Serious Request, de jaarlijkse inzamelingsactie van 3FM. Samen met vader Gerrit verscheen hij in Breda bij de microfoon van het Glazen Huis, waarin de 3FM-dj’s bivakkeren. De vader vertelde het verhaal van zijn zieke zoon en legde uit dat ze een actie hadden bedacht om geld in te zamelen voor Serious Request. De aanleiding is triest met een mooi randje, aldus Gerrit. „We vonden het belangrijk om kinderen die niet eens zes kunnen worden te helpen. Nu hebben we besloten om drie mensen uit te dagen om hun vingernagels te lakken en dan 1 euro te doneren en als je ze niet wil lakken 10 euro te doneren.”

Daarom kleurt iedereen nu zijn nagels: #HeelHollandLakt. De speciale teller op 3FM.nl stond donderdag om 20.30 uur op meer dan 820.000 euro.

Zo heeft Serious Request een uiterst succesvolle actie in de schoot geworden gekregen. De actie begon deze week tam, kent al enkele jaren dalende luistercijfers en steeds lagere opbrengsten. #heelhollandlakt heeft alle elementen van een actie die zich als een olievlek kan verspreiden.

Het trieste verhaal uit Hapert spreekt luisteraars wellicht meer aan dan 3FM’s abstractere goede doel dit jaar: kinderen met longontsteking in Afrika. Ook kent de actie een milde uitdaging, zoals in de zomer van 2014 de Ice Bucket Challenge tegen spierziekte ALS. En daarvoor wil Bekend Nederland zich wel lenen. Omdat het verkiezingstijd is, zien we volop politici met gekleurde nagels: Lodewijk Asscher laat zich de nagels lakken; Marianne Thieme, Jesse Klaver en Geert Wilders plaatsen selfies alsof ze nooit anders dragen dan rode nagels.

    • Jan Benjamin