Femme fatale met smachtende ogen

Michèle Morgan (1920-2016)

De Franse actrice brak door met ‘Quai des brumes’ en speelde – vaak als vamp – in tientallen films, van Frankrijk tot Hollywood.

Michèle Morgan
Michèle Morgan Foto AFP

Met smachtende ogen, een baret op het hoofd en een doorschijnende regenjas rond haar ranke gestalte – zo werd Michèle Morgan in de filmklassieker Quai des brumes (1938) het eerste vrouwelijke rolmodel van de film noir. Het was regisseur Marcel Carné die de film zijn noir-stijl gaf, in de door troosteloze mistflarden omfloerste havenwijk van Le Havre. Maar het waren Jean Gabin en Michèle Morgan die lieten zien hoe hopeloos hun jonge liefde was in dit smoezelige milieu.

Michèle Morgan is dinsdag overleden, 96 jaar oud. Haar ware naam was Simone Roussel. Al op haar vijftiende verliet ze het ouderlijk huis in Dieppe om in Parijs acteerlessen te nemen. Ze betaalde die door als filmfigurante te werken. Na het succes van Quai des brumes ging ze naar Hollywood, waar ze bij de RKO-studio’s films maakte met tegenspelers als Humphrey Bogart en Frank Sinatra.

Na de oorlog keerde ze terug naar Frankrijk en maakte daar nog tientallen films – menigmaal als femme fatale. In 1946 werd ze in Cannes uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol in La symphonie pastorale en in 1969 ontving ze de Légion d’honneur. De Franse president Hollande herdacht haar als „een legende die bij veel generaties sporen heeft nagelaten”.

    • Henk van Gelder