Familieleden moordenaar Russische ambassadeur vrijgelaten

De familieleden werden aangehouden voor verhoor na de moordactie van Altintas.

De familieleden van de Turkse politieagent die maandag de Russische ambassadeur Andrei Karlov in Ankara doodschoot zijn vrijgelaten na verhoor. Dat meldt CNN Türk donderdag volgens persbureau Reuters. De ouders, zus en twee andere familieleden van de 22-jarige schutter Mevlut Mert Altintas waren gedetineerd.

Meer details werden niet gegeven. Altintas werd na zijn moordactie uitgeschakeld door Turkse speciale eenheden.

Lees ook: De dader: Mevlut Mert Altintas

‘Vergeet Aleppo niet’

Altintas schoot Karlov maandag dood in een galerie. Hij riep daarbij: “Allahu akbar [God is groot]. Vergeet Aleppo niet! Vergeet Syrië niet! Jullie zullen alleen veilig zijn als onze steden veilig zijn.” Later voegde hij hieraan toe:

“Alleen de dood kan me hier wegkrijgen. Iedereen die heeft deelgenomen aan deze onderdrukking zal er ooit voor moeten boeten.”

Altintas was sinds tweeënhalf jaar in dienst bij de politie. Het is nog niet duidelijk of hij alleen handelde of onderdeel uitmaakte van een terreurnetwerk. De Turkse autoriteiten zeggen dat er aanwijzingen zijn dat de agent banden had met de in de VS woonachtige prediker Fethullah Gülen. Het is niet duidelijk of dat ook daadwerkelijk het geval is.

Lees ook: ‘Moord poging banden Rusland en Turkije te schaden’