Diyanet

Turkse ambassade trekt voorzitter omstreden moskeekoepel terug

Turkije trekt de omstreden ambassademedewerker Yusuf Acar, tevens voorzitter van moskeekoepel Diyanet (ISN) terug uit Nederland. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) woensdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Vorige week riep Koenders de Turkse ambassadeur nog op het matje vanwege berichten over Acar, die als waarnemend attaché religieuze zaken aan de ambassade van Turkije in Nederland was verbonden. Laatstgenoemde zou informatie over veronderstelde Nederlandse Gülen-sympathisanten hebben doorgespeeld aan de Turkse overheid. Ook bestempelde Acar het CDA als een bolwerk van Gülenisten. Daarop eiste fractievoorzitter Sybrand Buma opheldering. Dat leidde tot het onderhoud tussen Koenders en de Turkse ambassadeur. (NRC)

    • Erik van der Walle