besmetting

Nu ook vogelgriep bij grote dierenspeciaalzaak

Bij een grote dierenhandel in het Zuid-Hollandse Stolwijk is vogelgriep aangetroffen. Dat hebben het bedrijf Dierenhandel Hoogendoorn en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag gemeld.

Het is niet bekend of het gaat om vogelgriep type H5N8, de dodelijke en erg besmettelijke variant. De NVWA doet nog onderzoek. Het is het eerste geval van vogelgriep in West-Nederland.

Al het pluimvee van de dierenhandel, naar eigen zeggen de „grootste dierenspeciaalzaak van Nederland”, moet worden afgemaakt. Het gaat om 6.600 vogels. Omdat er geen andere pluimveehouders binnen een straal van 1 kilometer liggen, hoeft geen ander pluimvee preventief te worden gedood.

Dat moest bij de laatste constatering van vogelgriep op 19 december in Boven-Leeuwen wel. Toen werden niet alleen de 48.000 kippen van het boerenbedrijf, maar ook 250.000 kippen van drie andere bedrijven in een straal van 1 kilometer afgemaakt.

De recente vogelgriepgolf begon eind november bij een bedrijf in Biddinghuizen. Daarna volgden meer besmettingen in ondere andere Biddinghuizen, Abbega, Kamperveen en Hiaure.

De vogelgriepuitbraken en daaropvolgende ruimingen hebben het leven gekost van honderdduizenden eenden en kippen. (NRC)