Behalen mbo-diploma net zo duur als universitaire master

Gemiddeld kostten beide diploma’s, gerekend voor al het onderwijs vanaf de basisschool, het afgelopen jaar meer dan 156.000 euro per stuk.

Een collegezaal in Groningen.
Een collegezaal in Groningen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het behalen van een mbo 4-diploma kostte de samenleving in 2015 net zoveel als het behalen van een universitair diploma, ook al volgen studenten die dat laatste diploma halen vanaf de basisschool gemiddeld 2,5 jaar langer onderwijs. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Gemiddeld kostte het behalen van beide diploma’s, gerekend voor al het onderwijs vanaf de basisschool, het afgelopen jaar meer dan 156.000 euro per stuk. Dat geld werd in grote mate - minstens 75 procent - opgehoest door de overheid, maar ook het bedrijfsleven en Nederlandse huishoudens betaalden mee.

De kosten die nodig zijn voor het behalen van een mbo 4-diploma stegen van alle opleidingen het hardst ten opzichte van 2010. Het kostte vijf jaar later 7.000 euro, oftewel 4,8 procent meer. Maar elk diploma werd duurder om te behalen, van een vmbo-diploma tot de universitaire master.

Dat de kosten voor het behalen van een mbo 4-diploma zo hard zijn gestegen komt volgens het CBS door het dure praktijkgedeelte van de opleiding. De afgelopen vijf jaar namen de loonkosten van praktijkbegeleiders en het aantal praktijkuren van mbo-studenten flink toe. Dat geld wordt grotendeels betaald door het bedrijfsleven, die werkplekken creëren voor mbo-studenten.