Website NOS niet bereikbaar in Turkije

De website geeft een foutmelding op het moment dat deze in Turkije geopend wordt. Volgens de NOS is er sprake van een blokkade van de Turkse overheid.

ANP/Kippa Sander Koning

De website NOS.nl is niet meer toegankelijk vanuit Turkije. Dat meldt de NOS op woensdag. Volgens bronnen van de omroep zou de Turkse overheid de site hebben geblokkeerd omdat de NOS op maandag beelden uitzond van de moord op de Russische ambassadeur Andrei Karlov in Ankara.

De NOS plaatste de opname van de moord op de website. De video werd door verschillende buitenlandse media opgepikt. Kort daarna riep de Turkse regering op tot een mediablokkade, wat inhoudt dat media in Turkije niet meer mochten berichtten over de moord.

Blokkade

De Turkse telecomautoriteit BTK heeft de site van de NOS vervolgens geblokkeerd, schrijft de omroep. Ook de app is niet meer vanuit Turkije toegankelijk. Meestal duren dergelijke blokkades een aantal dagen.

Volgens de NOS waren de beelden afkomstig van de Turkse publieke omroep TRT. De video zou via de beelduitwisseling van de European Broadcasting Union (EBU) verspreid zijn over de Europese publieke omroepen. De beelden werden al snel over social media verspreid.

    • Len Maessen