Waarom zit Twittermeisje Bana op schoot bij Erdogan?

Het 7-jarige Syrische meisje, bekend van haar Twitteraccount waarop ze haar leven in Aleppo vastlegde, ontmoette Erdogan woensdag.

Foto Kayhan Ozer/AFP

Binnen drie dagen van de vuurlinie in de belegerde Syrische stad Aleppo naar de schoot van de Turkse president Erdogan. Het overkwam het 7-jarige Syrische meisje Bana Alabed, bekend van haar Twitteraccount waarin ze verslag deed van het leven in Aleppo. Maar wat deed ze daar?

Tekst loopt door onder video en foto’s:

Foto Kayhan Ozer/AFP
Foto AP
Foto Kayhan Ozer/AFP
Foto Reuters
Foto Kayhan Ozer/AFP

Bana en haar familie - vader, moeder en twee broertjes - waren uitgenodigd op het presidentieel paleis van de Turkse president nadat ze maandag waren geëvacueerd uit Aleppo. Ze twitterde een foto van de ontmoeting en schreef “erg blij” te zijn met de ontmoeting. Ook Erdogan twitterde met ongeveer dezelfde bewoordingen, maar voegde daar aan toe:

“Turkije zal altijd aan de kant van het Syrische volk staan.”

Tekst loopt door onder tweet:

Twitter avatar RT_Erdogan Recep Tayyip Erdoğan I was pleased to host @AlabedBana and her family at the Presidential Complex today. Turkey will always stand with t… https://t.co/6CseA9gUHn
Lees ook: Hoe kan de 7-jarige Bana Alabed uit Aleppo twitteren?

Positieve publiciteit

In die bewoordingen ligt de crux van de ontmoeting. De Turkse president kan namelijk wel wat positieve publiciteit omtrent de omgang van Turkije met het Syrische volk gebruiken. De Turken zijn al maanden nauwere banden aan het leggen met Rusland, en dat valt niet altijd even goed bij de Turkse bevolking. Turkije heeft van oudsher altijd de rebellen gesteund, terwijl Rusland een bondgenoot is van de Syrische president Assad.

Lees ook over de gevolgen van de moord op de Russische ambassadeur in Turkije: Moord schaadt relatie niet

Deze week kwam die nieuwe relatie tot een kookpunt. Eerst werd op maandag de Russische ambassadeur in Ankara doodgeschoten door een boze Turkse politieman. Die riep tijdens zijn daad dat “Syrië niet vergeten moet worden”. Een dag later maakten de twee landen samen met Iran bekend een nieuw vredesproces in Syrië te willen opstarten. Volgens correspondent Marloes de Koning lijkt Erdogan hiermee dan ook sussend op te treden naar het Turkse volk:

“Alsof hij wil zeggen dat de omwenteling die zijn regering maakt niet zo drastisch is als het volk denkt.”

    • Sam de Voogt