VN willen onderzoek naar moordclaim Duterte

In een speech vertelde Duterte vorige week dat hij in zijn tijd als burgemeester van de Filippijnse stad Davao persoonlijk op criminelen schoot.

Foto: Ezra Acayan / Reuters

De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties (VN) heeft de Filippijnen opgeroepen een onderzoek te starten tegen president Rodrigo Duterte. De oproep volgt op een speech van Duterte vorige week, waarin hij vertelde dat hij in zijn tijd als burgemeester van de Filippijnse stad Davao persoonlijk op criminelen schoot. Later specificeerde hij die claim door te stellen dat hij drie mannen heeft gedood tijdens een vuurgevecht aan het eind van de jaren tachtig.

Lees ook: In Davao vinden ze Duterte helemaal geen monster

Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra’ad Al-Hoessein zijn de uitspraken van Duterte aanleiding voor een onderzoek:

“De Filippijnse juridische autoriteiten moeten hun bereidheid de wet te handhaven en hun onafhankelijkheid van de regerende macht tonen door een moordonderzoek te starten. De moord die door president Duterte is omschreven schendt ook het internationale recht, waaronder het recht op leven, het recht op vrijwaring van geweld, het recht op een eerlijk proces, het recht op gelijke behandeling voor de wet en het recht onschuldig te zijn totdat het tegendeel is bewezen.”

Al-Hoessein merkte verder op dat er “verbazingwekkend weinig informatie” beschikbaar is over recente moorden op het eiland. Sinds Duterte in mei de presidentsverkiezingen won zouden landelijk circa zesduizend mensen zijn omgekomen in de drugsoorlog. Een derde daarvan zou buitengerechtelijk door de politie zijn doodgeschoten, de rest door doodseskaders bestaand uit burgers. Volgens Al-Hoessein kunnen Dutertes uitspraken als een aanmoediging worden gezien voor verdere mensenrechtenschendingen.

Lees ook: Rodrigo Duterte: moordenaar of crime fighter?

Medestanders van Duterte in het Filippijnse congres hebben volgens persbureau Reuters al laten weten dat de president immuniteit geniet en een onderzoek naar daden die hij heeft begaan voor hij de post verkreeg onmogelijk is. Zo’n onderzoek is pas mogelijk nadat hij uit zijn ambt is ontheven.

Na de uitspraken van Duterte werden deze door zijn staatssecretaris van Justitie meteen genuanceerd. Volgens Vitaliano Aguirre II moesten de woorden van de president niet te letterlijk worden opgevat:

“De president heeft altijd de neiging gebruik te maken van hyperbolen. Hij overdrijft altijd om zijn boodschap kracht bij te zetten.”

    • Clara van de Wiel