Verdachte Berlijn was tijdje in beeld, klopjacht geopend

Uitgeprocedeerde asielzoeker Duitse autoriteiten kwamen de verdachte van de aanslag op het spoor, toen ze zijn papieren vonden in de truck waarmee hij op de menigte in reed.

De klopjacht in Duitsland op een Tunesische verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn hield woensdagavond aan. In de middag doorzocht de Duitse politie woningen in Emmerich, net over de grens bij Nijmegen. De 24-jarige verdachte Anis Amri stond enige tijd geregistreerd in het plaatselijke asielzoekerscentrum. Ook in Berlijn werden appartementen doorzocht.

De Duitse autoriteiten kwamen Amri op het spoor nadat zijn identiteitspapieren, vermoedelijk een document dat uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen, werden aangetroffen in de cabine van de vrachtwagen waarmee de aanslag maandagavond werd gepleegd. Onderzoeker Jelle van Buuren, van het Haagse Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme, acht het goed mogelijk dat Amri inderdaad de dader is. Van Buuren wijst erop dat in de vluchtauto van de aanslagplegers op het kantoor van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo ook ID-papieren van een dader werden gevonden. „We onderschatten soms hoe chaotisch zo’n aanslag kan verlopen. Er zou sprake zijn geweest van een vechtpartij met de Poolse chauffeur, waarbij het ID-bewijs kan zijn gevallen”, zegt Van Buuren. Hij wijst erop dat de dader die papieren mogelijk bij zich had om door politiecontroles te komen.

Het lijkt erop dat Amri al heel wat op zijn kerfstok had voordat hij mogelijk de aanslag pleegde. Duitse aanklagers meldden aan persbureau AP dat hij dit jaar maanden onder observatie stond van de politie. Aanleiding was een tip van de federale veiligheidsdiensten dat hij inbraken zou voorbereiden om de aanschaf van automatische wapens te bekostigen. Uit de observatie bleek dat Amri betrokken was bij het dealen van drugs in een park in Berlijn. Ook was hij betrokken bij een ruzie in een café. De operatie werd afgebroken, omdat de oorspronkelijke verdenking niet kon worden gestaafd.

Volgens het Tunesische radiostation Mosaique FM, op basis van lokale veiligheidsdiensten, zat Amri in zijn geboorteland een vijf jaar durende gevangenisstraf uit vanwege een gewapende overval. Bij hetzelfde radiostation liet de vader van de verdachte weten dat zijn zoon Tunesië zeven jaar geleden verliet als illegale emmigrant. De vader vertelde dat Amri in Italië vervolgens vier jaar in de gevangenis zat vanwege een veroordeling voor een brand in een school.

Volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, Ralf Jäger, had Amri voor de aanslag contact met een islamitisch terreurnetwerk. Volgens Jäger kwam Amri in juli 2015 naar Duitsland. Zijn asielaanvraag werd afgewezen, maar hij werd niet uitgezet omdat hij geen geldig Tunesisch ID-bewijs had.