Vakbond wil dat treinpersoneel vrijdag staakt

De bond wil dat machinisten en hoofdconducteurs meer afwisseling krijgen in de trajecten waarop ze worden ingezet. De NS stapt naar de rechter.

Foto Bart Maat / ANP

Vakbond VVMC, die machinisten en conducteurs vertegenwoordigt, roept leden met standplaatsen Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp op om vrijdag het werk neer te leggen. Volgens de vakbond wil de NS niet aan de eis voldoen om machinisten en hoofdconducteurs minder vaak hetzelfde traject te laten rijden in de recent van kracht geworden nieuwe dienstregeling. De staking duurt tot 11.00 uur ‘s ochtends.

De NS heeft besloten om naar de rechtbank te stappen om te toetsen of de staking voldoet aan het stakingsrecht. De zaak dient op donderdag bij de rechtbank in Breda. “De hinder die deze staking veroorzaakt staat niet in verhouding met het feit dat we nog volop aan het werk zijn om verbeteringen aan te brengen”, aldus de NS.

Een ultimatum dat de VVMC de NS stelde, liep op 18 december af. De vakbond zegt dat op hun brief geen reactie op kwam. Het voornaamste bezwaar van de VVMC is dat hun leden te veel diensten op hetzelfde traject moeten draaien, wat ze “een rondje om de kerk” noemen. “Zeker voor machinisten geldt dat als ze steeds hetzelfde traject rijden, ze minder alert worden,” zegt een woordvoerder.

Hoeveel leden er aan de actie deelnemen weet de VVMC niet. “Wij staken pas als dat verzoek vanuit onze leden komt. De stakingsbereidheid is groot, maar hoeveel mensen eraan meedoen weet je nooit van tevoren.” De VVMC heeft ongeveer 4.000 leden onder de 7.000 machinisten en conducteurs in Nederland. Vakbond FNV Spoor zegt desgevraagd nu nog niks in een staking te zien: “We hebben de NS tot april de tijd gegeven.”

‘Grote impact’

Dat reizigers door de actie getroffen worden, beseft de VVMC: “Maar de NS weet al sinds zondag dat het ultimatum is verlopen. Zij moeten vervangend vervoer regelen.”

In een reactie zegt de NS:

“Wij betreuren het zeer dat de VVMC stakingen heeft aangekondigd, zeker omdat dit onze reizigers treft zo kort voor de feestdagen. Als deze staking doorgaat, heeft dit grote impact in het hele land. We hebben de VVMC herhaaldelijk uitgenodigd voor overleg. We vinden de aangekondigde stakingen door de VVMC daarom voorbarig.”

Een woordvoerder zegt dat er nog niet precies zicht is welke trajecten er getroffen worden en wat de precieze impact voor de reiziger is. De NS kan daarom ook nog niet aangeven of en welke maatregelen er genomen kunnen worden om de overlast voor de reiziger te beperken.