Twitterende rechter krijgt reprimande voor ‘Knettergek’-tweet over Wilders

Sylvia Taalman, de eerste twitterende rechter van Nederland, heeft haar twitteraccount afgesloten. De Zwolse rechter kwam dinsdag in de problemen na een tweet over Geert Wilders. Ze noemde zijn uitverkiezing tot politicus van het jaar ‘Knettergek’. Dat was waarschijnlijk bedoeld als knipoog naar de PVV-leider die dit woord zelf vaak bezigt. Haar werkgever zag de grap er niet van in.

De president van het gerechtshof heeft Taalman „stevig aangesproken” op haar tweet. Ze zou uit eigen beweging haar account @iRechter hebben afgesloten.

Taalman was in 2010 de eerste rechter op Twitter. Veel collega’s volgden haar, maar nog altijd denken de magistraten verschillend over in welke mate zij op Twitter hun mening kunnen ventileren.

Rechter Taalman kwam eerder dit jaar ook al onder vuur te liggen vanwege een tweet. Nadat pretpark Efteling werd beticht van racisme, schreef Taalman: „Ik ben in de Efteling en eet een bruin broodje. Tenzij jullie dat racistisch vinden, dan eet ik wel een witte.” Een aantal twitteraars vond dit een ongepaste opmerking voor een rechter.

En dat vindt de rechtbank Overijssel nu ook, na haar ‘Knettergek-tweet’. „Wij zien het als een misplaatste uitlating”, zegt de rechtbankwoordvoerder. „De onpartijdigheid van een rechter moet bij het publiek boven alle twijfel verheven zijn.” De woordvoerder zegt dat er geen heldere grenzen zijn voor twitterende rechters. „Je kunt niet zeggen: deze grap kan niet, deze grap kan wel. Het is een beetje een kwestie van gezond verstand.”

    • Andreas Kouwenhoven