stroom en gas

‘Energierekening in 2017 bijna zes tientjes hoger’

Huishoudens betalen volgend jaar gemiddeld 56 euro meer voor hun energie, als gevolg van hogere belastingen, netbeheerkosten en energietarieven. Dat heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) uitgezocht. De netbeheerkosten liggen gemiddeld 13 euro hoger en de belastingen nemen met 23 euro toe, waarvan een groot deel komt uit een verhoging van de zogeheten Opslag Duurzame Energie. De variabele tarieven voor stroom en gas stijgen met zo’n 20 euro. De belangenbehartiger benadrukt dat de gas- en elektratarieven per aanbieder verschillen: „Hoeveel je energierekening precies stijgt, of soms ook daalt, is dus afhankelijk van je energieleverancier.” Voor de berekening is VEH ervan uitgegaan dat een gemiddeld huishouden in een jaar circa 3.500 kilowattuur stroom en 1.500 kuub gas verbruikt. (ANP)