Rusland boos om terugkeer Amerikaanse tanks naar Nederland

De Nederlandse autoriteiten zouden de relatie met Rusland “bewust verpesten”.

Foto Chris Keulen

De Russische regering is boos over de terugkeer van Amerikaanse tanks naar het militaire depot in het Limburgse Eygelshoven. Dat liet een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten tegen persbureau Reuters. “Het ziet ernaar uit dat de Nederlandse autoriteiten bedreven beginnen te raken in het bewust verpesten van de relatie met Rusland.”

De tanks werden tien jaar geleden weggehaald uit Eygelshoven omdat de Amerikaanse militairen dachten dat ze vanwege de verbeterde relaties met Rusland niet meer nodig zouden zijn. Het depot werd gesloten. Vorige week namen de Amerikanen het weer in gebruik vanwege de “verslechterde veiligheidssituatie”. In totaal worden er 1.600 legervoertuigen naar Nederland gebracht.

Lees hier ons verhaal over de heropening van het depot bij Eygelshoven: Amerikaanse tanks terug aan de Worm

Ook liet de Russische woordvoerster blijken dat het land niet blij is met de beslissing van de Amsterdamse rechtbank om het geleende Krimgoud terug te sturen naar de Oekraïense regering in plaats van de Krim. Het Allard Pierson Museum leende de kunstschatten enkele jaren geleden van de toen nog Oekraïense Krim. Nadat de Krim werd ingelijfd door Rusland ontstond er ruzie over de daadwerkelijke eigenaar van het goud.

De Amsterdamse rechtbank besloot dat het goud onderdeel was van het culturele erfgoed van de staat Oekraïne.

Moskou noemt de beslissing om het goud aan de Oekraïense regering te geven “een van de vele onvriendelijke gebaren van Nederland”. De vier musea die de kunstschatten uitleenden zijn in beroep gegaan tegen de uitspraak.

    • Len Maessen