Roemenië krijgt mogelijk moslimvrouw als premier

De leider van de Sociaal-Democratische Partij kan zelf geen premier worden na een poging tot kiesfraude, maar liet weinig twijfel bestaan waar de macht werkelijk ligt.

Sevil Shhaideh bij haar benoeming tot minister in mei 2015.
Sevil Shhaideh bij haar benoeming tot minister in mei 2015. Foto Ovidiu Micsik/Reuters

De Roemeense Sociaal-Democratische Partij (PSD) nomineerde woensdag een moslimvrouw als kandidaat-premier. De 52-jarige Sevil Shhaideh is een vertrouweling van partijleider Liviu Dragnea. Die laatste kan zelf geen premier worden vanwege een veroordeling voor poging tot kiesfraude bij een referendum in 2012, maar liet weinig twijfel bestaan over waar de macht ligt in de EU-lidstaat van 19,5 miljoen inwoners.

Shhaideh, een IT-deskundige afkomstig uit de piepkleine Tataarse minderheid, zou zowel de eerste vrouwelijke als eerste islamitische regeringsleider zijn. Maar, verklaarde Dragnea: “de politieke verantwoordelijkheid blijft voor alles de mijne.” Dragnea was getuige op haar huwelijk in 2011 met een Syrische zakenman. Haar voornaamste politieke ervaring was een mandaat als minister van regionale ontwikkeling in een vorig links kabinet.

De PSD won de verkiezingen op 11 december met beloftes van hogere lonen en pensioenen. De partij wil een coalitieregering vormen met de kleine ALDE-partij, een jaar nadat ze de macht moest afstaan na straatprotesten. Toenmalig PSD-premier Victor Ponta werd aangeklaagd door het anti-corruptieagentschap DNA voor onder meer belastingontduiking en betrokkenheid bij witwassen.

Een brand in een nachtclub in hoofdstad Boekarest, veroorzaakt door het gebruik van vuurwerk in een overvolle ruimte met slechts een nooduitgang, leidde uiteindelijk tot zijn aftreden in november 2015. Veel Roemenen zagen het dodelijke drama als symbool van het falen van een corrupte overheid die veiligheidsvoorschriften noch wetten kan handhaven. Sindsdien bestuurde een technocratische overgangsregering onder leiding van de agronoom Dacian Ciolos het land.

De terugkeer van de PSD doet de angst opwellen dat de nieuwe machthebbers de slagkracht van het DNA zullen beperken. Corruptiebestrijders van het DNA onderzochten de afgelopen jaren talloze leden van de corrupt geachte Roemeense politieke klasse. Velen van hen zijn lid van de PSD.

    • Roeland Termote