Resistentie antibiotica

Gezondheidsraad waarschuwt voor desinfecterende handzeep en -gels

Het gebruik van desinfecterende middelen als handzeep en -gel is minder hygiënisch dan het lijkt. In een rapport waarschuwt de Gezondheidsraad woensdag voor het gebruik van desinfectiemiddelen. Door het gebruik ervan kan resistentie tegen antibiotica ontstaan, waardoor de werking daarvan dramatisch kan dalen. Om die reden adviseert de Gezondheidsraad minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) desinfecterende producten van de markt te weren. In het advies benadrukt de Gezondheidsraad dat de middelen belangrijk zijn voor het voorkomen van infectie en daarom cruciaal zijn voor het gebruik in de gezondheidszorg, dierhouderij, levensmiddelenindustrie en waterzuivering. Maar in het huishouden zijn ze amper nodig, en mogelijk zelfs schadelijk. Maar ook in de gezondheidszorg zijn desinfectiemiddelen niet altijd nodig, schrijft de raad. Al in 2001 adviseerde de Gezondheidsraad terughoudend te zijn met het gebruik van desinfectantia in consumentenproducten. Dat onderzoek is nu geactualiseerd, met de conclusie om de producten van de markt te weren en om meer onderzoek te doen. (NRC)

    • Auteur Onbekend