Regel is regel, dus ook voor Amsterdam

De wandelgangen

Amsterdam buigt niet voor ‘symboolpolitiek’.

Een hele eer

Amsterdam vindt het natuurlijk een eer: deze woensdag krijgt de gemeente PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken op bezoek. Ze is op een bijeenkomst over de succesvolle manier waarop Amsterdam mensen met psychische problemen aan werk helpt. „Dat doen ze daar goed, ja”, zegt Klijnsma in de wandelgangen van de Tweede Kamer. Ook als je géén psychische aandoening hebt, kom je in Amsterdam sneller uit de bijstand dan in andere grote gemeenten. Ja hoor, zegt Klijnsma ruimhartig. „Dat gaat ook goed.”

Maar Klijnsma is streng

Dan is het wél pijnlijk dat Amsterdam, zoals het er nu naar uitziet, van Klijnsma niet mee mag doen aan de experimenten die binnenkort zijn toegestaan met bijstandsgerechtigden. Een deel van de werklozen mag dan méér bijverdienen naast de uitkering en heeft minder verplichtingen. Amsterdam houdt van zo’n zachte aanpak en wil graag snel beginnen. Maar Klijnsma wil dat de gemeente eerst de Participatiewet goed uitvoert – en daar staat in dat gemeenten hun werklozen moeten kunnen verplichten tot een tegenprestatie zoals verkeersborden schoonmaken of koffie schenken.

Bizarre symboolpolitiek

Dus je mag pas soft doen als je eerst streng bent? Amsterdam vindt het heel gek en SP-wethouder Arjan Vliegenthart zal Klijnsma er deze woensdag opnieuw naar vragen – op een brief die de gemeente er eerder over stuurde, kwam geen antwoord. Wat Amsterdam ook dwarszit: veel gemeenten hebben zo’n tegenprestatie, maar leggen die niet op aan werklozen. Klijnsma weet dat. Maar regels zijn regels, zegt ze. En volgens die regels mag een gemeente ook beslissen om de tegenprestatie níet op te leggen. Vliegenthart noemt dat „symboolpolitiek”. Een regel invoeren die je niet uitvoert? „Het zou bizar zijn.”

    • Petra de Koning