Obama verbiedt nieuwe projecten in Poolgebied

olie- en gaswinning

President Obama heeft een oude wet van stal gehaald om het Poolgebied te beschermen tegen olie- en gaswinning.

Foto Chris Ratcliffe/Bloomberg

In de Amerikaanse wateren van de Noordpool en de Atlantische Oceaan mogen definitief geen nieuwe olie- en gasboringen meer worden verricht. Dat heeft president Obama dinsdag besloten. Het gaat om de Tsjoektsjenzee en de Beaufortzee voor de kust van Alaska, en de oostkust van de Verenigde Staten tussen New England en Virginia.

Obama baseert zijn besluit op wetgeving uit de jaren vijftig die de president het recht geeft om de gebieden waar geboord mag worden, te beperken. Donald Trump zou dit besluit na zijn aantreden niet zonder meer kunnen terugdraaien. Dat zou alleen de rechter kunnen, stellen milieuorganisaties die al jarenlang actie voeren voor een verbod op gaswinning in deze gebieden.

De aanstaande president heeft nog niet gereageerd op de stap van Obama. Eerder had Trump zijn aanhang beloofd de olie- en gasindustrie de vrije hand te geven bij het zoeken en winnen van fossiele brandstoffen.

Obama maakte zijn besluit gelijktijdig bekend met de Canadese premier Justin Trudeau. Ook Canada stopt nieuwe olie- en gasprojecten in territoriale wateren op de Noordpool.

„Met deze stappen beschermen wij, en de Canadezen, een kwetsbaar ecosysteem dat enig is in zijn soort op aarde”, lichtte Obama toe. „Ons besluit is ingegeven door wetenschappelijk onderzoek dat uitwijst dat, zelfs met de uiterste veiligheidsmaatregelen die onze beide landen hanteren, de risico’s van een olielek aanzienlijk zijn en dat de mogelijkheden om het op te ruimen onder de barre omstandigheden, beperkt zijn.

De Amerikaanse president zinspeelde ook op het feit dat de oliewinning in dit gebied straks achterhaald is. „Het zal tientallen jaren duren voor we alle infrastructuur hebben aangelegd om hier op grote schaal olie en gas te kunnen produceren, terwijl we nu juist afscheid gaan nemen van fossiele brandstoffen.”

Persbureau Reuters tekent aan dat er op dit moment weinig animo is onder energiebedrijven om in het Poolgebied aan de gang te gaan. Shell heeft zich er in 2015 uit teruggetrokken na grote problemen met proefboringen. Toch hoopt het American Petroleum Institute, de Amerikaanse oliekoepel, dat Trump het besluit van Obama zal aanvechten. Volgens de olie-industrie blijven de VS behoefte houden aan een „robuuste strategie voor de ontwikkeling van energie op zee en op land.”

    • Renée Postma