Nuon gaat eigen kolencentrale vervroegd sluiten of verkopen

Nuon krijgt geen subsidie om de Hemwegcentrale in Amsterdam te verduurzamen. Daarom wil het energiebedrijf van de kolencentrale af.

De Hemwegcentrale in Amsterdam. Foto John Gundlach/ANP

Nuon gaat de laatste kolencentrale die het bezit vervroegd sluiten of verkopen aan een andere partij. Dat heeft het energiebedrijf besloten nadat het geen subsidie heeft gekregen van de overheid om de Hemwegcentrale in Amsterdam te verduurzamen.

Zonder de subsidie, die gebruikt zou worden om het mogelijk te maken meer biomassa bij te stoken, is het volgens Nuon niet rendabel om de Hemwegcentrale te verduurzamen. Als de centrale dan open zou blijven tot de geplande sluitingsdatum in 2034 zou dat met het stoken van kolen zijn. Dat is tegen de wens van de overheid, dat de doelstellingen van het in 2013 gesloten Energieakkoord, waaronder het reduceren van CO2-uitstoot, wil behalen.

Het energiebedrijf stelt het kabinet nu voor een keuze: of vervroegde sluiting van de centrale, waarbij Nuon eist dat er vanuit de overheid compensatie komt voor de medewerkers en voor de ontmantelingskosten, of het gaat op zoek naar een koper.

Lees ook een interview met de topman van het moederbedrijf Vattenfall van Nuon: Vattenfall wil af van bruinkool

CO2-reductie

Het energiebedrijf wijst naar de overheid omdat het kabinet al langer overweegt de kolencentrale te sluiten, samen met de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg. De twee kolencentrales zijn relatief oud. Doel van de sluiting is de in de klimaatdoelstellingen vastgelegde CO2-reductie te bewerkstelligen. Een probleem is echter dat met de sluiting ook een deel van de biomassa wegvalt, ook een van de doelstellingen van het Energieakkoord.

Op welke termijn Nuon de centrale zou willen sluiten kan het bedrijf niet zeggen. Via een woordvoerder laat het bedrijf weten nog deze week een reactie te verwachten van het kabinet. “Het kabinet had gezegd in het najaar met een reactie te komen, maar we zijn nu vlak voor Kerst en we hebben nog niets gehoord.” Er werken tweehonderd mensen bij de kolencentrale.

    • Sam de Voogt