Einde rederij Van Nievelt Goudriaan

ROTTERDAM, 17 APRIL. Van Nievelt Goudriaan & Co is failliet. De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren het faillissement van de Rotterdamse rederij uitgesproken. Volgens bewindvoerder mr W.E. Mertens waren er geen mogelijkheden meer het noodlijdende bedrijf voort te zetten.

Aan Van Nievelt werd eind januari uitstel van betaling verleend, nadat de belangrijkste financiers Credit Lyonnais Bank Nederland en Bank Paribas de geldkraan hadden dicht gedraaid. Volgens Merens had Van Nievelt een schuld aan de banken van “aanmerkelijk meer dan 50 miljoen gulden”.

Pogingen om bedrijfsonderdelen zoals de afdeling scheepsagenturen te verkopen mislukten eerder dit jaar. Daarom moest Merens eind februari al het ontslag van 112, voornamelijk kantoorpersoneel, van de 170 werknemers van Van Nievelt aanvragen. Merens liet weten dat nu waarschijnlijk ook ontslag voor de overige personeelsleden moet worden aangevraagd. Hij houdt hierbij nog wel een slag om de arm voor een aantal zeevarenden, de bemanningsleden van drie COB-schepen (geschikt voor het vervoer van containers, olie en bulkgoederen) die Van Nievelt in de vaart heeft. Over de voortzetting van exploitatie van de schepen vindt nog overleg plaats, aldus Merens die daarover verder geen mededelingen wil doen. De opdracht voor de bouw van drie nieuwe COB-schepen bij Van der Giessen-de Noord heeft Van Nievelt kunnen overdragen aan een Zweedse financieringsmaatschappij.

De financiele problemen bij Van Nievelt werden acuut tot bleek dat een voorziening van ongeveer 10 miljoen gulden moest worden genomen voor het mislukken van een enkele jaren geleden in Zweden opgezette veerdienst. Daarnaast speelden de lage koers van de dollar, hoge bunkerprijzen en onder druk staande tarieven vooral vorig jaar het bedrijf parten. Van Nievelt behaalde vorig jaar een omzet van circa 100 miljoen gulden.