‘Nog 18 Guantanamo-gevangenen overgeplaatst voor Trump’

Obama wilde ‘Gitmo’ sluiten, Trump heeft beloofd het juist te vullen met “bad dudes”.

Foto Charles Dharapak / AP

Voordat Donald Trump op 20 januari president wordt, wil Barack Obama nog bijna twintig van de 59 overgebleven gevangenen overplaatsen van Guantanamo Bay naar andere landen. Dat meldt CNN op basis van bronnen in het Amerikaanse Congres.

Het Amerikaanse Congres moet minstens 30 dagen voor overplaatsing op de hoogte worden gebracht. 20 december was dus de laatste mogelijkheid, aangezien Trump op 20 januari geïnaugureerd wordt.

Bij het aantreden van Obama was het een verkiezingsbelofte om Guantanamo Bay te sluiten. Dat is hem, mede wegens tegenwerking van de Republikeinen om gevangenen over te brengen naar detentiecentra op het vasteland van de VS, niet gelukt. Het aantal gedetineerden is wel flink afgenomen. Begin 2009 waren er nog 242 aanwezig in Guantanamo.

President-elect Trump wil Guantanamo echter volop blijven gebruiken, zo hij tijdens een rally in Nevada na zijn verkiezing in november:

“We houden het open. En we gaan het volstoppen met slechte figuren. Geloof me maar, we gaan het volstoppen.”

Volgens het Pentagon komen 22 gedetineerden ervoor in aanmerking om van de Amerikaanse legerbasis op Cuba overgeplaatst te worden. Obama zou voor zeventien of achttien van hen hebben aangegeven dat daadwerkelijk te willen doen. Volgens The New York Times worden de gevangenen overgebracht naar Italië, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman.

    • Joram Bolle