Neelie Kroes niet berispt voor bestuursfunctie Bahama’s

Wel krijgt Kroes een reprimande omdat ze haar inkomen over 2015 niet opgaf. Kroes ontvangt als ex-eurocommissaris een toelage.

Neelie Kroes bij een startupbeurs in de Beurs van Berlage. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De Europese Commissie (EC) vindt dat Neelie Kroes niet verwijtbaar heeft gehandeld door een bestuursfunctie van een firma op de Bahama’s niet te melden toen ze in 2004 als eurocommissaris aantrad. Wel wordt ze op de vingers getikt omdat ze haar inkomen over 2015 niet heeft opgegeven terwijl ze als ex-commissaris overgangsgeld ontvangt. Dat besluit heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt.

Met haar bestuursfunctie op de Bahama’s overtrad Kroes weliswaar de gedragsregels, stelt de commissie vast, maar dat deed ze niet met opzet. Kroes gaf aan ervan uit te gaan dat ze in 2002 als bestuurder was uitgeschreven. Dat gebeurde pas echt in 2009. Volgens de commissie kan Kroes niet verantwoordelijk gehouden worden als ze er redelijkerwijs vanuit kon gaan dat ze de functie niet meer had.

In september publiceerden het FD en Trouw op basis van gelekte documenten dat Kroes bestuurder was van Mint Holdings Ltd. De Europese Commissie stelde daar vervolgens een onderzoek naar in.

Reprimande

Wel deelt de Europese Commissie een reprimande uit aan Kroes vanwege het nalaten haar inkomen over 2015 op te geven. Ex-eurocommissarissen hebben tot drie jaar na afloop van hun termijn recht op een toelage van tussen de 40 en 65 procent van hun basissalaris, afhankelijk van hoe lang ze de functie hebben uitgeoefend.

Dat overgangsgeld wordt gekort als zij daarnaast zelf inkomen genereren. Omdat het geld direct werd teruggevorderd, onderneemt de EC geen verdere stappen tegen Kroes.

    • Joram Bolle