Nederlander vrijgelaten na heiligschennis Birma

De 30-jarige Nederlander, die een stekker uit een versterker trok in een heilige tempel, heeft zijn straf uitgezeten en direct het land verlaten.

Straatbeeld in Mandalay. Beeld ter illustratie.
Straatbeeld in Mandalay. Beeld ter illustratie. Foto Ye Aung Thu/AFP

De Nederlander die in oktober in Birma werd veroordeeld tot drie maanden cel en een geldboete van 100.000 kyat (omgerekend 70 euro) vanwege heiligschennis is vrijgelaten, meldt het ministerie van Buitenlandse zaken.

De 30-jarige man heeft zijn celstraf uitgezeten en mocht daarom vertrekken. Daarop is hij opgevangen door een medewerker van de Nederlandse ambassade in Birma en heeft hij besloten direct het land te verlaten.

Geluidsoverlast

De Nederlander uit het Zuid-Friese Wons zat sinds 23 september vast nadat hij in de Birmese stad Mandalay een stekker uit een versterker op een boeddhistisch feest had getrokken omdat hij zich stoorde aan het geluid. Op de feestlocatie, dat als heiligdom werd beschouwd, was op dat moment een preek bezig. De man had bovendien de heilige ruimte op blote voeten betreden, iets dat is verboden volgens het boeddhisme.

In Birma wordt heiligschennis als een grote overtreding gezien. Kritiek op religie is verboden. Bij overtredingen kunnen celstraffen kunnen oplopen tot twee jaar. Ondanks excuses en extra inspanningen van het ministerie van Buitenlandse zaken werd de Nederlander daarom alsnog veroordeeld.

    • Sam de Voogt