Links

Asscher wil PvdA-verkiezingsprogramma aanscherpen: strengere regels voor arbeidsmigratie en belastingtoptarief

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher wil dat het concept-verkiezingsprogramma van zijn partij wordt aangescherpt. In een brief aan de leden deed hij daar donderdag voorstellen over. Asscher wil dat er een belastingtoptarief komt van 60 procent, hij wil dat de vennootschapsbelasting wordt verhoogd en er moeten volgens hem strengere regels komen voor arbeidsmigratie.

Het toptarief van 60 procent voor inkomens boven de 150.000 euro is al een oud PvdA-plan. Volgens Asscher levert de maatregel 300 miljoen euro per jaar op. Daarmee wil hij de ouderenzorg verbeteren. Over de regels voor arbeidsmigratie in Europa, die Asscher „oneerlijk” vindt, schrijft hij: „We moeten daarom stoppen met arbeidsmigratie wanneer die in feite niks meer is dan loonconcurrentie.” Hij wil de onderhandelingen over de Brexit gebruiken om er nieuwe afspraken over te maken.

Asscher wil de vennootschapsbelasting verhogen omdat grote bedrijven volgens hem op grote schaal belasting ontwijken. Elke procent verhoging levert volgens hem de staat 700 miljoen euro op. Tot 200.000 euro betalen bedrijven nu 20 procent belasting, daarboven 25 procent. Asscher wil dat hoge tarief naar 27 procent verhogen, zegt zijn woordvoerder.