‘Kinderziekenhuizen onder druk door uitbraak RS-virus’

Met name de zeven kinder-ic’s zitten overvol. Enkele kinderen zijn daarom al naar spoedeisendehulpafdelingen in het buitenland gebracht.

Een apotheek in Amsterdam.
Een apotheek in Amsterdam. Foto Juan Vrijdag/ANP

Kinderziekenhuizen in een gebied van Amsterdam tot Breda kampen met een tekort aan bedden voor jonge patiënten nu er sprake is van een uitbraak van het RS-virus. Dat zegt kinderarts Frederique Hofstede van het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag in het radioprogramma Nieuws en Co.

Volgens Hofstede staan 21 kinderziekenhuizen met elkaar in contact over waar er plek is om kinderen op te vangen. RTV Noord-Holland berichtte woensdagochtend dat de ziekenhuizen in Haarlem, Amsterdam, Alkmaar, Den Helder, Zaandam en Hilversum overvol zitten met jonge patiënten. Op de zeven kinder-ic’s is het tekort nog nijpender; er zijn volgens Hofstede al enkele kinderen naar spoedeisendehulpafdelingen in het buitenland zijn gestuurd.

Er zijn nog geen slachtoffers gevallen door de drukte. Hofstede:

“Met kunst- en vliegwerk hebben we elk kind zorg kunnen bieden. Maar met name ‘s nachts moeten ze soms lang wachten. We redden het net.”

‘Vaste gast rond Kerst’

De piek van zieke kinderen wordt veroorzaakt door een combinatie van een uitbraak van het RS-virus, dat bij (hele) jonge kinderen de luchtwegen kan aantasten en ook volwassenen ziek kan maken, met andere virussen die nu heersen. Het RIVM sprak een week geleden al van een griepepidemie in Nederland en noemde daarbij ook het RS-virus.

Lees ook een artikel over griep uit 2009: Het is nu officieel: griep waart rond als epidemie

Overigens heerst het RS-virus (voluit: respiratoir syncytiaal virus) vaker in Nederland. Wetenschapsredacteur Wim Köhler schreef een aantal jaar geleden dat het virus “ieder jaar een vaste gast is rond Kerst”.

“Dan liggen traditioneel de kinder-ic’s vol met baby’s met een longontsteking: door het RS-virus. Volwassenen kunnen er ook ziek van worden. „Misselijk, diarree, koorts en wat spierpijn”, zegt huisarts Gé Donker. “Het lijkt vaak erg op buikgriep.”