Handel aandelen Monte dei Paschi kort stilgelegd

De noodlijdende bank maakte bekend nog maar vier maanden over voldoende liquiditeit te beschikken.

Het logo van Monte dei Paschi, op de grond in Siena.
Het logo van Monte dei Paschi, op de grond in Siena. Foto Giampiero Sposito / Reuters

De handel in aandelen van de noodlijdende Italiaanse bank Monte dei Paschi (MPS) is woensdag korte tijd stilgelegd. Reden daarvoor was dat de beurskoers tuimelde toen de bank bekendmaakte over nog maar genoeg liquiditeit te beschikken om de komende vier maanden door te komen, in plaats van elf maanden. Op het dieptepunt, om 11.05 uur, had het aantal bijna 18 procent van zijn waarde verloren. Inmiddels staat het aandeel op nog ruim 7 procent verlies.

Vanwege nieuwe EU-regels mogen staten in principe niet meer ingrijpen om banken overeind te houden. De kosten moeten bij de aandeelhouders komen te liggen. Om niet om te vallen moet MPS voor het einde van het jaar 5 miljard euro aan vermogen hebben opgehaald.

Italië bereidt zich er ondertussen op voor dat er toch vanuit de overheid moet worden ingegrepen. Daarvoor stelde de regering dinsdag aan het parlement voor een bedrag van 20 miljard euro apart te houden. Dat bedrag is ook voor enkele andere kleine banken bedoeld.

Test

Monte dei Paschi is de oudste bank ter wereld en de derde bank van Italië in grootte. In de stresstest onder Europese banken eindigde MPS deze zomer onderaan. Slechte leningen liggen aan de belabberde situatie van de bank ten grondslag.

De situatie rond MPS is een test voor de recent opgerichte Europese bankenunie, schreef onze redacteur Mark Beunderman eerder:

“Redding van Monte dei Paschi di Siena, een trotse bank die in 1472 werd opgericht in de Republiek Siena, kan de Europese Unie flink op de proef gaan stellen. De bankenunie werd deels opgericht uit publieke onvrede: banken hadden roekeloos geopereerd en moesten vervolgens door belastingbetalers uit de brand worden geholpen. Dit dreigt nu toch weer te gaan gebeuren, al is het maar gedeeltelijk.”

    • Joram Bolle