Verstappen en Wevers sporters van het jaar

Het roeiduo Maaike Head en Ilse Paulis, dat goud won in Brazilië in de lichte dubbeltwee, werd verkozen tot sportploeg van het jaar.

Turnster Sanne Wevers krijgt de prijs voor Sportvrouw van het Jaar tijdens het NOC*NSF Sportgala 2016.
Turnster Sanne Wevers krijgt de prijs voor Sportvrouw van het Jaar tijdens het NOC*NSF Sportgala 2016. Foto Remko de Waal/ANP

De beste sporters van het jaar zijn autocoureur Max Verstappen en turnster Sanne Wevers. Op het jaarlijkse Sportgala van het NOC*NSF kregen zij de meeste stemmen van de jury en hun medesporters en werden ze uitgeroepen tot sportman en sportvrouw van 2016. Het roeiduo Maaike Head en Ilse Paulis, dat goud won in Brazilië in de lichte dubbeltwee, werd verkozen tot sportploeg van het jaar.

Verstappen en Wevers zetten beide dit jaar een historische prestatie neer: Verstappen won als eerste Nederlander ooit een Grand Prix (van Barcelona) in de Formule 1. Wevers won als eerste Nederlandse vrouw ooit een individuele olympische gouden medaille bij het turnen op de Spelen in Rio, op het onderdeel balk.

Lees ook Turnfamilie Wevers als de grote winnaar

Verstappen versloeg wielrenner Tom Dumoulin, schaatser Sven Kramer, windsurfer Dorian van Rijsselberghe, en openwaterzwemmer Ferry Weertman. Wevers kreeg de voorkeur boven zeilster Marit Bouwmeester, wielrenster Anne van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee, zwemster Sharon van Rouwendaal en sprintster Dafne Schippers.

Lees ook over de ophef over de nominaties: Als sportman van het jaar moet je wel impact hebben

Geen handbaldames

De grootste verrassing kwam bij de sportploeg van het jaar, waar het roeiduo onverwacht werden verkozen boven de favoriet geachte handbalsters, die onder meer zilver wonnen op het WK. Daarnaast waren de beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer, die brons wonnen in Brazilië, genomineerd.

Eerder op de avond werd Vincent Wevers, vader en coach van turnster Sanne Wevers, uitgeroepen tot coach van het jaar en mocht zwemster Liesette Bruinsma, die vijf medailles pakte op de Paralympische Spelen, de prijs voor Paralympiër van het jaar in ontvangst nemen. Rolstoeltennisster Esther Vergeer kreeg een carrièreprijs. Turnster Eythora Thorsdottir werd uitgeroepen tot Young Talent van 2016.