Gezondheidsraad: weer desinfecterende gels van de markt

Door het gebruik kan resistentie tegen antibiotica ontstaan, waardoor de werking daarvan dramatisch kan dalen.

Foto: Koen Suyk / ANP

Het gebruik van desinfecterende middelen als handzeep en -gel is minder hygiënisch dan het lijkt. In een rapport waarschuwt de Gezondheidsraad woensdag voor het gebruik van desinfectiemiddelen, ook wel ‘desinfectantia’.

Door het gebruik ervan kan resistentie tegen antibiotica ontstaan, waardoor de werking daarvan dramatisch kan dalen. Om die reden adviseert de Gezondheidsraad minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) desinfecterende producten van de markt te weren.

In het advies benadrukt de Gezondheidsraad dat de middelen belangrijk zijn voor het voorkomen van infectie en daarom cruciaal zijn voor het gebruik in de gezondheidszorg, dierhouderij, levensmiddelenindustrie en waterzuivering. Maar met name het gebruik van desinfectiemiddelen in het huishouden is voor de gezondheid niet nodig, en kan zelfs schadelijk zijn. De middelen kunnen bacteriën doden die juist van belang zijn voor de gezondheid. Alleen als er een expliciete medische noodzaak is, kan het gebruik van de middelen in en om huis tijdelijk noodzakelijk zijn.

Maar ook in de gezondheidszorg worden desinfectiemiddelen gebruikt waarvan de noodzaak niet is aangetoond, schrijft de Gezondheidsraad. Zo zou het dagelijks
wassen van intensivecarepatiënten met chloorhexidine en de voortdurende desinfectie van vloeren, muren en plafonds in ziekenhuizen niet noodzakelijk zijn.

Meer onderzoek

Al in 2001 adviseerde de Gezondheidsraad terughoudend te zijn met het gebruik van desinfectantia in consumentenproducten, omdat er geen bewijs is dat ze daar de gezondheid ten goede komen. Op verzoek van het ministerie heeft de Gezondheidsraad nu opnieuw de wetenschappelijke stand van zaken bekeken. Op basis daarvan adviseert ze de minister nu de producten van de markt te weren.

Verder adviseert de Gezondheidsraad Europabreed meer onderzoek te doen naar desinfectiemiddelen. Veel is nog onbekend, bijvoorbeeld hoe vaak resistentie tegen desinfecterende middelen voorkomt en of en hoezeer dat resistentie tegen antibiotica stimuleert. Bij infectie-uitbraken wordt vaak niet onderzocht of resistentie tegen desinfectiemiddelen een rol heeft gespeeld. Ook worden het gebruik van desinfecterende middelen en de resistentieontwikkeling niet goed bijgehouden. De raad adviseert dit wel te gaan doen.