Gemeenten besteden toezicht op drinken uit

Alcohol en minderjarigen

Vijfentwintig gemeenten sloten convenanten met winkels en horeca. Ze houden niet zelf toezicht op minderjarigen die drinken.

Gemeenten worstelen met het toezicht op minderjarige drinkers.
Gemeenten worstelen met het toezicht op minderjarige drinkers. Foto iStock

Supermarkten, cafés en sportkantines in vijfentwintig gemeenten riskeren geen straf als zij alcohol schenken aan minderjarigen. Worden de alcoholverkopers betrapt, dan ontlopen ze de wettelijk vastgestelde boete à 1.360 euro. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

De gemeenten – waaronder Olst-Wijhe (18.000 inwoners), Hardinxveld-Giessendam (18.000 inwoners) en Kaag en Braassem (26.000 inwoners) – hebben het toezicht op de Drank- en Horecawet opgeschort. Roermond (57.000 inwoners) en Almere (200.000 inwoners) hebben dat in een eerder stadium al gedaan.

Lees hier het achtergrondstuk dat bij dit verhaal hoort: Drinkende jongeren? Dat lossen we samen wel op

Gemeenten zijn sinds 2013 verantwoordelijk voor de handhaving van de Drank- en Horecawet. Veel gemeenten worstelen met die taak. Handhaving vergt specialistische kennis die bij vooral de kleinere gemeenten vaak ontbreekt. De animo om lokale ondernemers met een boeteboekje tegemoet te treden, is bovendien in veel gemeenten klein: men kent elkaar, er zijn wederzijdse economische belangen, het dorpscafé sponsort de voetbalclub.

Andere aanpak

De vijfentwintig gemeenten hebben voor een andere aanpak gekozen: een convenant met de lokale alcoholverkopers en met een particulier bedrijf, BHBW (Bureau Horeca Bijzondere Wetten). Samen spreken ze af dat BHBW een aantal keer per jaar jongeren afstuurt op de lokale cafés en supermarkten om te pogen er bier of wijn te kopen. BHBW rapporteert de resultaten aan de gemeenten.

Schenkt de alcoholverkoper de minderjarige drank, dan blijft de financiële schade beperkt: de gemeente houdt 115 euro in op een borg à 690 euro die ondernemers moeten betalen om aan het convenant mee te doen. Gaat een alcoholverkoper drie of vier controles achtereen in de fout, dan kan de gemeente die uit het convenant zetten. Het café of de sportkantine valt dan weer onder het gewone, gemeentelijke toezicht, en riskeert weer de wettelijke boete à 1.360 euro. De volledige lijst van deelnemende gemeenten openbaart BHBW niet.

    • Ingmar Vriesema