FC Twente niet meer onder verscherpt toezicht KNVB

De voetbalclub heeft voor de tweede keer op rij een financiële voldoende gekregen van de KNVB en voorkomt zo dat de proflicentie wordt afgepakt.

Foto's van de open dag van FC Twente eerder dit seizoen. Foto Vincent Jannink/ANP

FC Twente staat niet meer onder verscherpt toezicht van de KNVB. De club kreeg vandaag te horen van de licentiecommissie van de voetbalbond dat het op basis van de financiële balans naar de ‘veilige’ categorie 2 is gepromoveerd. Daarmee voorkomt de club dat de proflicentie wordt afgepakt.

Twente stond al acht meetmomenten onder curatele van de KNVB sinds het in 2014 in de zorgwekkende categorie 1 werd ingedeeld. Volgens het reglement van de licentiecommissie wordt de proflicentie afgepakt als een profclub zich negen meetmomenten in die categorie bevindt. Toch was de promotie van FC Twente niet onverwacht: voor promotie moet een club op twee meetmomenten achter elkaar financieel voldoende gezond bevonden worden, en in juli van dit jaar voldeed Twente al voor het eerst aan die eis.

‘Nog niet financieel gezond’

Directeur Jan van Halst laat in een verklaring weten blij te zijn met de stap:

“Met de stap naar categorie 2 mag er dan een einde komen aan een lange periode van ondercuratelestelling die hoort bij categorie 1, maar de club is er nog lang niet. We zullen gedisciplineerd en strak onze financiële kaders moeten blijven volgen. We kunnen ons onder geen beding permitteren terug te vallen.”

Volgens Van Halst is de club nog lang niet waar het wil zijn, ondanks de voldoende van de KNVB:

“Nu wacht ons de volgende cruciale stap in het financieel gezond maken van Twente: het verkrijgen van de gemeentelijke garantie van maximaal 32 miljoen euro, zodat de noodzakelijke herfinanciering van de club begin 2017 kan gaan plaatsvinden. Ook die steun is keihard nodig.”

Lees ook een interview met Jan van Halst: ‘Tig miljoen om een spits te halen, is dat leuk?’

Geen degradatie door vormfout

FC Twente, dat in financiële problemen raakte door wanbeleid van de voormalige voorzitter Joop Munsterman en banden met investeringsmaatschappij Doyen, deed de afgelopen transferperiode onder meer sterspeler Hakim Ziyech van de hand - hij ging voor ongeveer elf miljoen euro naar Ajax - om er financieel op vooruit te gaan.

Lees ook de reconstructie over de neergang van de landskampioen uit 2010: De fatale flirt van FC Twente

De club uit Enschede kreeg de afgelopen jaren meerdere malen puntenaftrek vanwege de chaotische financiële situatie en werd door de KNVB zelfs teruggezet naar de Jupiler League. Dat besluit werd later door de beroepscommissie van de voetbalbond teruggedraaid vanwege een vormfout.

    • Sam de Voogt