Ex-eurocommissaris

Neelie Kroes niet berispt voor bestuursfunctie Bahama’s

De Europese Commissie vindt dat Neelie Kroes niet verwijtbaar heeft gehandeld door een bestuursfunctie van een firma op de Bahama’s niet te melden toen ze in 2004 als eurocommissaris aantrad. Wel wordt ze op de vingers getikt omdat ze haar inkomen over 2015 niet heeft opgegeven terwijl ze als ex-commissaris overgangsgeld ontvangt. Dat besluit heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. Met haar bestuursfunctie op de Bahama’s overtrad Kroes weliswaar de gedragsregels, stelt de commissie vast, maar dat deed ze niet met opzet. Kroes zei dat ze ervan uitgegaan dat ze in 2002 als bestuurder was uitgeschreven. Dat gebeurde pas echt in 2009. Volgens de commissie kan Kroes niet verantwoordelijk gehouden worden als ze er redelijkerwijs vanuit kon gaan dat ze de functie niet meer had. (NRC)