Europese CommissieBrussel vermoedt misleiding door Facebook bij overname van WhatsApp

Sociale media

Facebook zou rond de overname van WhatsApp verkeerde informatie hebben gegeven. Brussel wil opheldering.

Foto Reuters

De Europese Commissie verdenkt de socialenetwerksite Facebook ervan misleidende of foutieve informatie te hebben gegeven over de overname van berichtendienst WhatsApp. Dat stelde EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) dinsdag in een persverklaring.

Toen Brussel in 2014 de 19 miljard dollar (18,3 miljard euro) kostende overname onderzocht, gaf het bedrijf aan dat er geen betrouwbare mogelijkheid was om WhatsApp-gegevens automatisch samen te voegen met Facebook-data.

WhatsApp kondigde in 2016 echter aan dat een telefoonnummer wel gelinkt kan worden aan een Facebook-account. Daarmee zou het socialmediaplatform onder andere beter nieuwe ‘vrienden’ kunnen aanraden en gerichter relevante advertenties kunnen tonen. Op basis van die informatie zegt Vestager nu dat het duidelijk is dat Facebook deze technische capaciteiten in 2014 al had.

De goedkeuring die Brussel destijds aan de overname gaf, was dus mogelijk gestoeld op „doelbewust of nalatig” verstrekte valse of misleidende informatie. En dat is in strijd met de verplichtingen van Facebook bij dergelijke onderzoeken.

„Bedrijven moeten accurate informatie delen met de Commissie bij onderzoek naar overnames. Zij moeten die verplichting serieus nemen”, aldus Vestager. Zij trekt de goedkeuring voor de overname niet in, maar heeft een zogeheten verklaring van bezwaar gestuurd. Het concern heeft tot 31 januari om te reageren op de aantijgingen.

Als blijkt dat de bezwaren van de Commissie gegrond zijn, kan Facebook een boete krijgen die kan oplopen tot 1 procent van de jaaromzet. Vorig jaar bedroeg die ruim 17,9 miljard dollar.

Een woordvoerder van Facebook zegt „begrip te hebben” voor de handelwijze van de Commissie. „Wij vertrouwen erop dat een volledige beoordeling van de feiten zal bevestigen dat Facebook te goeder trouw heeft gehandeld.”

    • Len Maessen