Aan het werk op een sluis van de Drieklovendam

Aan het werk op een sluis van de Drieklovendam Yichang. Arbeiders zijn aan het werk op een van de 22 sluisdeuren van de Drieklovendam in de Chinese provincie Hubei. De constructie is dit jaar afgerond. In 2009 moet het project helemaal klaar zijn. Dan is het de grootste waterkrachtcentrale en dam van de wereld. Als het project klaar is, ontstaat een stuwmeer van 175 meter diep, gemiddeld 1,1 kilometer breed en 600 kilometer lang. Die watermassa moet dan in totaal 26 turbines aandrijven met een gezamenlijke capaciteit van 18.200 megawatt, voldoende om de industriestad Shanghai, aan de monding van de Yangtze, en een reeks van plattelandsgebieden van stroom te voorzien. Ook moet de dam de kans op overstromingen verkleinen. Het prestigeproject, dat in 1993 van start ging, is omstreden. Vanaf het begin hebben Chinese en buitenlandse critici gewaarschuwd voor desastreuze ecologische consequenties. Door de aanleg van het stuwmeer zullen enkele grote steden, 140 kleinere en nog eens 4.500 dorpen onder water verdwijnen. Ongeveer 1,3 miljoen mensen zijn elders gehuisvest of moeten nog verhuizen. Volgens tegenstanders wegen de kosten niet op tegen de verwachte opbrengst. De dam dankt zijn naam aan de drie enorme kloven die de rivier de Yangtze heeft gespleten in Centraal-China. Foto AP ** CORRECTING GATE ** Workers stand on a gate of the 5-stage ship locks in the Three Gorges Dam at Yichang, in central China's Hubei Province, Wednesday, Sept. 20, 2006. The gigantic Three Gorges Dam project remains on track for completion in 2009, with its waters due to rise to 156 meters (511 feet) following this year's summer flood season. (AP Photo/EyePress) ** CHINA OUT **
Aan het werk op een sluis van de Drieklovendam Yichang. Arbeiders zijn aan het werk op een van de 22 sluisdeuren van de Drieklovendam in de Chinese provincie Hubei. De constructie is dit jaar afgerond. In 2009 moet het project helemaal klaar zijn. Dan is het de grootste waterkrachtcentrale en dam van de wereld. Als het project klaar is, ontstaat een stuwmeer van 175 meter diep, gemiddeld 1,1 kilometer breed en 600 kilometer lang. Die watermassa moet dan in totaal 26 turbines aandrijven met een gezamenlijke capaciteit van 18.200 megawatt, voldoende om de industriestad Shanghai, aan de monding van de Yangtze, en een reeks van plattelandsgebieden van stroom te voorzien. Ook moet de dam de kans op overstromingen verkleinen. Het prestigeproject, dat in 1993 van start ging, is omstreden. Vanaf het begin hebben Chinese en buitenlandse critici gewaarschuwd voor desastreuze ecologische consequenties. Door de aanleg van het stuwmeer zullen enkele grote steden, 140 kleinere en nog eens 4.500 dorpen onder water verdwijnen. Ongeveer 1,3 miljoen mensen zijn elders gehuisvest of moeten nog verhuizen. Volgens tegenstanders wegen de kosten niet op tegen de verwachte opbrengst. De dam dankt zijn naam aan de drie enorme kloven die de rivier de Yangtze heeft gespleten in Centraal-China. Foto AP ** CORRECTING GATE ** Workers stand on a gate of the 5-stage ship locks in the Three Gorges Dam at Yichang, in central China's Hubei Province, Wednesday, Sept. 20, 2006. The gigantic Three Gorges Dam project remains on track for completion in 2009, with its waters due to rise to 156 meters (511 feet) following this year's summer flood season. (AP Photo/EyePress) ** CHINA OUT ** Associated Press

Arbeiders zijn aan het werk op een van de 22 sluisdeuren van de Drieklovendam in de Chinese provincie Hubei. De constructie is dit jaar afgerond. In 2009 moet het project helemaal klaar zijn. Dan is het de grootste waterkrachtcentrale en dam van de wereld.

Als het project klaar is, ontstaat een stuwmeer van 175 meter diep, gemiddeld 1,1 kilometer breed en 600 kilometer lang. Die watermassa moet dan in totaal 26 turbines aandrijven met een gezamenlijke capaciteit van 18.200 megawatt, voldoende om de industriestad Shanghai, aan de monding van de Yangtze, en een reeks van plattelandsgebieden van stroom te voorzien. Ook moet de dam de kans op overstromingen verkleinen.

Het prestigeproject, dat in 1993 van start ging, is omstreden. Vanaf het begin hebben Chinese en buitenlandse critici gewaarschuwd voor desastreuze ecologische consequenties. Door de aanleg van het stuwmeer zullen enkele grote steden, 140 kleinere en nog eens 4.500 dorpen onder water verdwijnen. Ongeveer 1,3 miljoen mensen zijn elders gehuisvest of moeten nog verhuizen. Volgens tegenstanders wegen de kosten niet op tegen de verwachte opbrengst.

De dam dankt zijn naam aan de drie enorme kloven die de rivier de Yangtze heeft gespleten in Centraal-China.