Duitsland pakt verdachte aanslagen Parijs op

Het gaat om Redouane S., die onderdeel zou zijn geweest van het netwerk rondom Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de terreurdaden.

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo en de Franse president Hollande onthullen een gedenkteken bij de éénjarige herdenking van de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan.
De Parijse burgemeester Anne Hidalgo en de Franse president Hollande onthullen een gedenkteken bij de éénjarige herdenking van de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan. Foto Christophe Petit Tesson/AFP

De Duitse autoriteiten hebben een 24-jarige man van Marrokaanse afkomst opgepakt die betrokken zou zijn geweest bij de aanslagen in Parijs vorig jaar. Het gaat volgens Reuters om Redouane S., die onderdeel zou zijn geweest van het netwerk rondom Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de terreurdaden.

De verdachte, die werd opgepakt in de Duitse deelstaat Nedersaksen, zou appartementen in Turkije en Griekenland hebben gehuurd waar de aanslagplegers van oktober 2014 tot begin 2015 de aanslagen konden voorbereiden. Nadat hij in mei 2015 terugkeerde naar Duitsland zou hij contact hebben gehouden met de terroristen.

Lees ook: Hoe ziet het Brusselse netwerk van terroristen eruit?

Ook zou S. op de hoogte zijn geweest van plannen voor een bijeenkomst van de aanslagplegers in het Belgische Verviers op 15 januari 2015. Die maand werd er een terreurcel in de Belgische plaats opgerold. Vijftien mensen werden opgepakt en veroordeeld tot celstraffen van maximaal zestien jaar.

Bij de aanslagen in Parijs in november 2015 vielen 129 doden en honderden gewonden. De meeste slachtoffers vielen in de concertzaal Bataclan, waar op dat moment een optreden van de Eagles of Death Metal bezig was. De aanslagen werden opgeëist door Islamitische Staat.

    • Sam de Voogt