Doden en gewonden bij vuurwerkramp Mexico

De explosies vonden plaats in Tultepec, waar een van de bekendste vuurwerkmarkten van het land gehouden wordt.

Foto: Jose Luis Tolentino / AP

Bij een serie vuurwerkexplosies in de omgeving van Mexico-Stad zijn dinsdag tenminste 29 mensen omgekomen, meldt persbureau Reuters op basis van lokale autoriteiten. Circa tachtig mensen raakten gewond.

De explosies vonden plaats in Tultepec, een noordelijke voorstad van de Mexicaanse hoofdstad waar een van de bekendste vuurwerkmarkten van het land gehouden wordt. Volgens Mexicaanse media lag er voor 300.000 kilogram vuurwerk op de San Pablito markt opgeslagen op het moment van de explosies. Meer dan 80 procent van de driehonderd marktkraampjes werd bij de ramp verwoest. Op foto’s van lokale media is te zien hoezeer het terrein in as werd gelegd.

Op videobeelden is te zien hoe een serie van explosies in gang wordt gezet en mensen rennen om in veiligheid te komen. Rookwolken waren tot in de verre omgeving te zien.

Tekst loop door onder tweets:

Twitter avatar EstebanLetona Esteban Letona Imagenes impactantes. Se ha incendiado un mercado de pirotecnia en Mexico. Reportan heridos y muertos. https://t.co/X4rKXbDr9y
Twitter avatar jasanchezc J Arturo Sánchez C. Lamentable explosión en el mercado de cuetes San Pablito, #Tultepec https://t.co/vYhZdqU2bc

Zeker dertien kinderen liepen brandwonden op over meer dan 90 procent van hun lichaam. Zij zijn naar de stad Galveston in de Verenigde Staten gebracht voor behandeling, aldus Eruviel Avila, de gouverneur van de deelstaat Mexico waar Tultepec onder valt, tegen Reuters. Avila benadrukte dat de verantwoordelijken voor de ramp gestraft zullen worden. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart.

Vuurwerkongelukken

Hulpdiensten vermoeden dat gebrekkige veiligheidsmaatregelen de oorzaak van de explosies zijn. Volgens lokale autoriteiten was de markt vorige maand echter nog gecontroleerd en werden toen geen onregelmatigheden gevonden.

In Mexico vinden met enige regelmaat dodelijke vuurwerkongelukken plaats. In 2002 kwamen bij een explosie in de kuststad Veracruz 29 mensen om het leven. In 1999 vielen er 63 doden bij vuurwerkontploffingen in de stad Celay. Ook op de San Pablito markt ging het al eerder mis. In de elf jaar dat de markt gehouden wordt is dit de derde keer dat er explosies plaatsvinden.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft zijn condoleances overgebracht.