Buitenlandse Zaken

Nederlander die heiligschennis pleegde in Birma vrijgelaten

De Nederlander die in oktober in Birma werd veroordeeld tot drie maanden cel en een boete van 100.000 kyat (70 euro) vanwege heiligschennis is vrijgelaten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De 30-jarige man heeft zijn celstraf uitgezeten en mocht daarom weg. Daarop is hij opgevangen door een medewerker van de Nederlandse ambassade in Birma en besloot hij direct het land te verlaten. De Nederlander uit het Zuid-Friese Wons zat sinds 23 september vast nadat hij een stekker uit een versterker op een boeddhistisch feest had getrokken omdat hij zich stoorde aan het geluid. Op de feestlocatie, dat als heiligdom wordt beschouwd, was op dat moment een preek aan de gang. De man had bovendien de heilige ruimte op blote voeten betreden, wat is verboden volgens het boeddhisme. (NRC)

    • Sam de Voogt