Brief aan leden

Asscher wil verkiezingsprogramma van de PvdA aanscherpen

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher wil dat het concept-verkiezingsprogramma van zijn partij wordt aangescherpt. In een brief aan de leden doet hij daar voorstellen over.

Asscher wil dat er een belastingtoptarief komt van 60 procent, hij wil dat de vennootschapsbelasting wordt verhoogd en er moeten volgens hem strengere regels komen voor arbeidsmigratie

Het toptarief van 60 procent voor inkomens boven de 150.000 euro is al een oud PvdA-plan. Volgens Asscher levert de maatregel 300 miljoen euro per jaar op. Daarmee wil hij de ouderenzorg verbeteren.

Over de regels voor arbeidsmigratie in Europa, die Asscher „oneerlijk” vindt, schrijft hij: „We moeten daarom stoppen met arbeidsmigratie wanneer die in feite niks meer is dan loonconcurrentie.” Hij wil de onderhandelingen over de Brexit gebruiken om er nieuwe afspraken over te maken.

Asscher wil de vennootschapsbelasting verhogen omdat grote bedrijven volgens hem op grote schaal belasting ontwijken. Elke procent verhoging levert volgens hem de staat 700 miljoen euro op. Tot 200.000 euro betalen bedrijven nu 20 procent belasting, daarboven 25 procent. Asscher wil dat hoge tarief naar 27 procent verhogen, zegt zijn woordvoerder.

Minister Dijsselbloem van Financiën zei vorige maand nog te kijken of de vennootschapsbelasting omlaag kan. Dijsselbloem komt op plek vijf van de PvdA-lijst.

FNV-bestuurder Gijs van Dijk is de hoogste nieuwkomer op die kandidatenlijst: hij staat op drie, na Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Staatssecretaris Sharon Dijksma staat op vier. De zesde plaats is voor Attje Kuiken die vorige week het fractievoorzitterschap van Diederik Samsom overnam. Financieel specialist Henk Nijboer staat op zeven. De plekken acht en negen zijn ingeruimd voor de nieuwkomers Kirsten van den Hul, columnist en presentator, en de Groningse gedeputeerde William Moorlag.

    • Thijs Niemantsverdriet