Opinie

    • Paul Steenhuis

‘Andijvie is voor mij geen lustobject’: kunst, Kerst en eten

Beeld Imke Ligthart

Na een goed diner kun je iedereen vergeven, zelfs je eigen familieleden, zei Oscar Wilde ooit – reden waarom er met Kerst zo nadrukkelijk gegeten moet worden waarschijnlijk. Al dat eten is bedoeld om, voor zover nodig, de vrede op aarde in kleine kring te herstellen of te versterken.

Persoonlijk ben ik als het om culinaire hoogstandjes aankomt nogal een Peter-van-Straaten-personage, zoals die vrouw in een van zijn cartoons, die in een chic restaurant vraagt nadat ze de kaart bestudeerd heeft: „Is er hier ook iets gewoons te eten?”

Gewoon eten is er niet bij in de kersttijd, en al helemaal niet in dit speciale pre-kerstnummer van het Cultureel Supplement waarbij we kijken hoe kunstenaars eten tot kunst verwerken. Kan je klassieke muziek eten? Wat diste Dalí op, wat wilden de futuristen op tafel; wat zegt uw chocolade-keuze over uw cabaretvoorkeur? Drs. P. zong dan wel ‘Andijvie is voor mij geen lustobject’, maar: gaan liedjes over voedsel wel over voedsel?

Deze zaken die ver buiten de normale culinaire kaders vallen, komen aan bod in dit nummer, dat hopelijk wat tegenwicht biedt aan de dodelijke ernst waarmee de komende dagen gekookt wordt.

Rest mij u namens de cultuurredactie een prettige Kerst te wensen, hoewel ook kerstwensen onverwachte vormen aan kunnen nemen in de handen van kunstenaars. In mijn stamcafé aan de Noordermarkt te Amsterdam hangt namelijk een metershoge kerstwens, van een lokale kunstenaar, met daarop een afbeelding van de kerststal, waarop Donald Trump de plaats van Jozef heeft ingenomen, Geert Wilders het kindeke Jezus is en Marie Le Pen optreedt als Maria. Rond de os en de ezel scharrelen wat Ku Klux Klan-figuren. Is dat de komende vrede op aarde?

Het is na dit beeld moeilijk om niet in iedere kerststal-verbeelding deze actuele nieuwe heiligen te zien. Kunst kan ontregelen. Desalniettemin: een goede Kerst en prettige feestdagen.

Paul Steenhuis Chef cultuurredactie
    • Paul Steenhuis