Agenda Kerstweek

Vervelen hoeft niet. Thuis, uit, met of zonder kinderen is er genoeg te doen rond de Kerst.

Links: Marina Abramovic, midden: Calefax, rechts: Leonard Cohen

KLASSIEK

Met de kids

Zing mee met de Frommermannen

Closeharmonygroep Frommermann brengt kort, feestelijk kerstprogramma van ‘De herdertjes’ tot ‘Jingle Bells’. Mét warme choco en glühwein. 27 en 29/12, aanvang 13.30 of 15.30, Concertgebouw A’dam. Inl: www.concertgebouw.nl

Thuis

Bachs Weihnachtsoratorium

De mooiste kerstklassiek: Bachs Weihnachtsoratorium. De mooiste uitvoering: het koor van de Bayerische Rundfunk met AKAMUS Berlijn olv Peter Dijkstra. Twijfel niet, kerstgevoel bestaat. (En voor de snelle beslisser: vanavond ook nog live mét Dijkstra in de Leidense Pieterskerk).

Uit

Calefax: PAN

De PAN is Calefax’ jaarlijkse minifestival tussen Kerst en Oud en Nieuw, met musici uit verschillende genres. O.a. met Artvark Saxophone Quartet, Erik Bosgraaf, Perforator en Micha Hamel.

28/12 Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. Inl: www.muziekgebouw.nl

THEATER

Met de kids

Snorro

Familiemusical van het Ro Theater, in een gloednieuwe versie. Snorro is een vrolijk en visueel theatervermaak, met liedjes, degengevechten, balletklasjes en Mexicaanse livemuziek.

22 dec t/m zo 8 jan, Rotterdamse Schouwburg.

Thuis

Cabaretduo’s op tv

Van der Laan en Woe met hun bruisende Buutvrij, met veel originele sketches, op 25 dec, NPO 3, 20.22 uur. En gelegenheidsduo Harrie Jekkers en Jeroen van Merwijk met Als we zo vrij mogen zijn, over hun vriendschap, over beroemd zijn en met fijne liedjes. 24 dec, NPO 1, 20.27 uur.

Uit

WinterParade

De tafel is tijdens een driegangendiner het podium voor acts als Moeremans & Sons, CLUB GEWALT, PIPS:lab, Sabri Saad el Hamus en violistes Kristie en Karen Su. Met Silent Disco.

22 t/m 30 december, Zuiderkerk, Amsterdam, 6-7 januari, Grote of St. Bavokerk, Haarlem. Inl: winterparade.nl

BEELDENDE KUNST

Met de kids

Alles kids

Speelse werken van hedendaagse kunstenaars als Mike Kelly en Bruce Nauman zijn bijeengebracht op deze tentoonstelling voor kinderen van 4 tot 12 jaar in Museum Boijmans Van Beuningen. De kunst hangt laag of staat op de grond, dus je kunt het goed zien en soms mag je er zelfs in kruipen. Toegang voor kinderen tot 18 jaar is gratis. Alle dagen van de kerstvakantie geopend, op Eerste Kerstdag na.

T/m 22 jan in Museum Boijmans, Museumpark, Rotterdam. Inl: boijmans.nl

Thuis

Walk through walls

De memoires van performancekunstenaar Marina Abramovic zijn in het Nederlands vertaald en vormen ook voor niet-kunstliefhebbers sappig leesvoer. Openhartig schrijft Abramovic over haar spartaanse jeugd in communistisch Joegoslavië, over haar grote liefdes en haar bovenmenselijke performances.

Singel Uitgeverijen, 385 p. € 29,99.

Uit

Marinus Boezem

Breng een bezoek aan de kerk deze Kerst en zie meteen het nieuwste werk van de 82-jarige conceptuele kunstenaar Marinus Boezem. Hij bouwde de Oude Kerk in Amsterdam om tot een verticaal labyrint. Met een lift kun je vijftien meter de nok van de kerk in, waar je het oudste gebouw van de stad vanuit een heel nieuw perspectief kunt bezien.

T/m 26 maart in de Oude Kerk, Oudekerksplein 23, Amsterdam. Dagelijks 10-18u. Inl: oudekerk.nl

FILM

Met de kids

Animatie

U kan de kids zeker naar de animatiefilm Ballerina meenemen, daar valt u zich geen buil aan. Maar hebben ze de nieuwste Disney Vaiana, nu al een klassieker, niet in een grote zaal gezien? Doe dat dan toch gewoon.

Thuis

Kerstfilms op alle tv-zenders

Een van de talloze kijkroutes op 1ste Kerstdag: 9.00: Wiplala (NPO3), 10.55 The Polar Express (Net 5), 12.45 The Wizard of Oz (Net 5),15.25 The Artist (BBC2), 17.25 Arthur Christmas (RTL4), 19.00 Happy Feet (NPO3), 22.10 Bad Santa (RTL7). Bordje op schoot.

Uit

Musical

Eenzame kerst? Of juist samen uit? Als je dan met Kerst naar de bioscoop gaat, doe dan toch het verrukkelijke La La Land, dat je met verende tred verlaat nadat je die melancholieke traan uit je ooghoek hebt geveegd.

POP / JAZZ

Met de kids

Jazz duzz

Jazz duzz is een theatraal jazzconcert voor iedereen vanaf zes en gaat over Dizzy, die voor het eerst naar groep drie gaat. Een kindermusical die gaat over buiten de lijntjes kleuren en 1+1=3. Met poëzie en anarchie, zelf verzonnen woorden en melodieën zonder eind.

23 t/m 28 dec (behalve Eerste Kerstdag) in Jeugdtheater De Krakeling, Amsterdam. Inl: toneelmakerij.nl

Thuis

You Want It Darker

Voor wie deze donkere dagen voor Kerst nog even wil zwelgen bij de doorrookte stem van de dit jaar overleden Canadese zanger Leonard Cohen: sluit jezelf op met een whisky en draai zijn laatste album You Want It Darker. Sombere melancholie met een cynische twist.

Uit

Whatever Happened To Christmas

In het theaterprogramma Whatever Happened To Christmas worden minder voor de hand liggende kerstliedjes onder de aandacht gebracht door Leo Blokhuis en Ricky Koole. Samen met gastartiesten Frederique Spigt, JW Roy en Ruben Hein trakteren ze het publiek op een mix van intieme liedjes en mooie verhalen.

22 en 23 dec. 20:00 uur in Theater Amsterdam. Inl: theateramsterdam.nl

    • Ans Faber