’26 doden bij protesten tegen aanblijven president Congo’

Het mandaat van Kabila verliep op dinsdag, maar tot nu toe heeft hij nog geen nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

Een politieauto rijdt langs brandend puin in Kinshasa. Foto John Bompengo / AP

Bij protesten tegen het aanblijven van de Congolese president Kabila zouden zeker 26 betogers door veiligheidstroepen zijn doodgeschoten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van Human Rights Watch. Het mandaat van Kabila verliep dinsdag, maar hij weigert zijn functie op te geven. Veel Congolezen gingen daarom de straat op.

Het doden van de demonstranten vond plaats in verschillende steden, waaronder hoofdstad Kinshasa en de zuidelijke stad Lubumbashi. Leden van de Republikeinse Garde van Kabila zouden ook van deur tot deur gegaan zijn om jongeren te arresteren. In het hele land zijn honderden demonstranten gearresteerd. Demonstranten op hun beurt staken het hoofdkantoor van de partij van Kabila in Kinshasa in brand.

Lees ook dit verslag van onze correspondent Koert Lindijer: Geweld barst los in Congo nu Kabila niet wil vertrekken

Kabila is sinds 2001 aan de macht in Congo. Hij werd president nadat zijn vader, die de post voor hem bekleedde, werd vermoord. Zijn termijn als president is afgelopen en van de grondwet mag hij niet herkozen worden. Een rechtbank oordeelde echter dat hij aan mag blijven totdat er nieuwe verkiezingen zijn geweest, maar die worden continu uitgesteld. De partij van Kabila beweert pas in 2018 verkiezingen te kunnen houden.

Oppositieleider Etienne Tshisekedi riep zijn aanhangers op vreedzaam tegen de “staatsgreep” van Kabila te protesteren. Hij noemde Kabila een verrader. De partij van Tshisekedi eist dat er een interim-regering van een jaar benoemd wordt onder zijn leiding.

    • Joram Bolle