Zuid-Chinese Zee

China zegt onderwaterdrone te hebben teruggegeven aan de VS

China heeft volgens zijn ministerie van Defensie de onderwaterdrone die het vorige week in internationale wateren van de Zuid-Chinese Zee onderschepte, teruggegeven aan de VS. Volgens China gebeurde dat na „vriendschappelijke gesprekken”. De overdracht had plaats op een niet nader gespecificeerde plek in de Zuid-Chinese Zee. De VS dienden een formele diplomatieke aanklacht in tegen China, nadat de drone uit zee was gehaald. Volgens de VS verzamelde de drone slechts oceanografische data. China noemde de reactie van de VS overtrokken. Gevreesd werd dat het incident tot een diplomatieke rel zou leiden. Aankomend president Donald Trump, die eerder zei niet per se het één-China-beleid inzake Taiwan van zijn voorgangers wil voortzetten, sprak vorige week over „stelen” van de drone. (Reuters)

    • Joram Bolle