Zit er nog iemand te wachten op Warren Beatty?

Inside Hollywood

Warren Beatty is na 15 jaar terug met ‘Rules Don’t Apply’, een film die hij regisseerde en waarin hij een rol speelt. Maar critici zijn niet mals.

Toen Warren Beatty (79) Rules Don’t Apply maakte, was Hollywood dolbij. De oude meester, het linkse geweten, de fameuze rokkenjager: hij was terug! Dat was voordat iemand de film had gezien. En nu? Nu dringen twee vragen zich op. Is dit – het tijdperk-Trump – het moment om ons bijna drie uur lang te confronteren met een miljardair die lijdt aan grootheidswaanzin? En zit iemand te wachten op nóg een relaas uit Hollywood over Hollywood, na La La Land?

„Weet je, ik maak meer dan een halve eeuw films”, zegt Beatty als we hem spreken in Los Angeles. Hij hoort niet goed meer, maar de kritiek op zijn film kent hij. Het doet hem niks. „Soms heb je een inval die je moet volgen. Ik wilde een film maken over een jong iemand uit Virginia met een christelijke achtergrond, zoals ik, die eind jaren vijftig naar Hollywood kwam.”

Hij vraagt om een extra kussen zodat hij wat hoger aan tafel kan zitten. „Ik arriveerde net toen de seksuele revolutie op gang kwam. Onze business omhelsde die revolutie. En ik ook. Ha! Nou, daar moest dus een film over komen.”

In Rules Don’t Apply verweeft hij dat autobiografische element met een biografische schets van Howard Hughes (1905-1976), de schatrijke filmtycoon, die Beatty zelf speelt. De recensies zijn niet mals. Nu de voorheen ongetemde leeuw van Hollywood opa is, met vier kinderen bij zijn vrouw Annette Bening (collega-ster in Bugsy, 1991) past het karakter van Hughes hem niet langer, schreef Variety. „Wellicht heeft hij geen belangstelling meer voor de verleidelijke kant van Hughes, wat hem in eerste instantie aantrok tot het personage. Zou het kunnen dat de grote Beatty eindelijk is getemd?”

Sinds Splendor In the Grass (1961) ontving hij zeven Golden Globes, twee Oscars en dertien Oscarnominaties. Maar de afgelopen vijftien jaar was Beatty stil. Nu hij eindelijk terug is, is zijn ster verbleekt. Rules Don’t Apply lijkt een flop te worden die zijn budget vermoedelijk niet terugverdient.

    • Diederik van Hoogstraten